Joniškiečiai neatsigauna po patirto košmaro – baugina bet koks naktinis lietus | kl.lt

JONIŠKIEČIAI NEATSIGAUNA PO PATIRTO KOŠMARO – BAUGINA BET KOKS NAKTINIS LIETUS

  • 7

Po neregėtos stichijos Joniškio rajone praėjo bemaž dvi savaitės. Pakelės tebeužverstos medžiais, gyventojai juokauja, jog bus malkų. Patirtas košmaras žmonėms niekaip neduoda atsigauti, ima bauginti bet koks naktinis lietus. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

Joniškio meras vardijo, kas žmonių nesustabdė. „Šiandien mes turim atstatytą elektrą, atstatytą vandenį, atstatytus kelius, atstatytus šaligatvius, žmonės gauna elektros energiją, pavojingi medžiai pašalinti“, – kalbėjo Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

Šiuo metu didžiausias rūpestis – namų stogai. Skaistgirio miestelyje turbūt nėra stogų be skylių. Atsirado didelis vienos profesijos deficitas.

„Stogdengių nėra. Kadangi masiškai mūsų miestelyje turbūt kiekvienas stogas nukentėjo, ar jis naujai dengtas, ar jis seno dengimo“, – teigė Skaistgirio seniūnė Virginija Kaikarienė.

Malkų po audros pilna, bet tinkamos medienos stogui irgi trūksta.

„Atvežėm medieną tam stogui, tai aš dabar gražiai kraunu, lyginu, kad jinai išdžiūtų kažkiek, nes yra ką tik pjauta, drėgna. Nes mediena yra „iššluota“, jos gauti neįmanoma“, – sakė Skaistgirio gyventojas Stasys Kurtkus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Namus nuo nelaimių toli gražu ne visi apsidraudę, o kas tą padarė, po draudikų žalos vertinimo, sako, pinigų gaus tik trečdalį reikalingos stogui sumos. Tad laikinam išgyvenimui demonstruoja išradingumą, kuris pirmiausia kelia pagarbą, o paskui sveiką juoką.

„Čia yra makrofleksas pūstas, o paskui nupjausčiau makrofleksą ir dėjau epoksidinę dervą bei stiklo pluoštą“, – apie tai, kaip uždengė skyles savo namo stoge aiškino Skaistgirio gyventojas Nerijus Bačėninas.

N. Bačėninas prieš juvelyrinį darbą stoge užtaisė per 200 skylių. Bandymus darė ant vieno šiferio lakšto. Su tokiu taškuotu stogu vyras tikisi ištempti iki pavasario.

Nukentėjusieji daro kas kaip. Dauguma sudaužytus stogus laikinai dengia plėvelėmis. Joniškio savivaldybė šiuo metu gavusi beveik 800 paramos prašymų.

Yra sunaikinti ūkiniai pastatai, apgadinta technika, virš 100 automobilių.

„Netoli 300 prašymų, kur yra sunaikinti gyventojų stogai dalinai arba visiškai. Yra virš 10 tūkst. sunaikintų pasėlių, virš 10 tūkst. hektarų. Yra sunaikinti ūkiniai pastatai, apgadinta technika, virš 100 automobilių. Ir prašymai plaukia kasdien“, – teigė V. Gailius.

Kol kas nežinoma nei kiek pinigų bus gauta, nei kam tiksliai.

„Savivaldybės mero rezervo apimtys nėra didelės, todėl mes kreipiamės į vyriausybę dėl vyriausybės rezervo. Kai žinosim visą apimtį galimų padalinti lėšų, tada žinosim kaip padalinti tiems šimtams nukentėjusių ir pagal kokius kriterijus. Nes šiandien galim padalinti po 100 eurų ir sakyt, kad čia parama. Ne, čia ne parama“, – pridėjo Joniškio rajono meras.

Turtą apsidraudusieji irgi tikisi finansinės pagalbos.

GALERIJA

  • Joniškiečiai neatsigauna po patirto košmaro – baugina bet koks naktinis lietus
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nuo

Joniskio iki Zagares - tikrai ne koks vaizdelis.

Cha

Svarbu tankų pripirkti už 250 mln, stogams neliko pinigų..

Nu

Prakeiksmas eina uz praeity juodus darbus nudirbtus.Holokausto seseliai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS