Karantinui išginus žmones į gamtą, aplinkosaugininkams darbo padaugėjo | kl.lt

KARANTINUI IŠGINUS ŽMONES Į GAMTĄ, APLINKOSAUGININKAMS DARBO PADAUGĖJO

Dėl karantino įvestų apribojimų lietuviams užplūdus gamtą, aplinkosaugininkai sako sulaukiantys keliskart daugiau pranešimų apie galimus pažeidimus.

„Piliečiai dažniau būna gamtoje, miškuose, parkuose, vandens telkinių pakrantėse, ir pastebėję negeroves skambina mums“, – BNS sakė Aplinkos apsaugos departamento pranešimų priėmimo skyriaus vadovas Gediminas Markauskas. 

„2019 metais per dieną gaudavome 30 – 50 pranešimų, dabar gauname nuo 70 iki 100 ir daugiau. Balandžio 28 dieną priimti net 126 pranešimai“, – teigė G. Markauskas. 

Iš viso departamente per pirmąjį šių metų ketvirtį gauti 4040 pranešimų – beveik penkiais šimtais daugiau nei per pirmąjį 2019-ųjų ketvirtį. 

G. Markausko teigimu, didesnį pilietinį aktyvumą paskatino ir daug dėmesio sulaukę ekologiniai nusižengimai – gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje ir Kuršių marių tarša nevalytomis nuotekomis iš „Grigeo Klaipėda“ gamyklos. 

Karantino metu sulaukiama daugiau pranešimų apie netinkamai tvarkomas atliekas, nuotėkas, vandens taršą, daugiau fiksuojama pranešimų apie įtariamą brakonieriavimą žvejyboje ir medžioklėje.

Prasidėjus pavasariui ir aplinkos tvarkymo darbams, padaugėjo ir pranešimų apie įvairias deginamas atliekas, dažnai apie nusižengimus praneša kaimynai. 

Aplinkos ministerijos specialistai sako, kad per karantiną žmonėms tvarkant namus, daugėja didelių atliekų, žmonės gerokai dažniau ėmė lankytis stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse.

„Vilniaus regione gyventojai vis dažniau lankosi tokių atliekų surinkimo vietose. Iki karantino vidutiniškai atvykdavo po 400 žmonių per dieną, po 250 – įvedus karantiną, o balandžio viduryje jau po 592 gyventojus kartais atvyksta į tokias aikšteles. Žmonės namuose tvarkosi ir išveža atliekas“, – BNS sakė ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Agnė Bagočiutė.

Vis dėlto restoranų, kavinių ir viešbučių uždarymas sumažino bendrą atliekų kiekį – skaičiuojama, kad sostinėje atliekų per dieną sumažėjo apie 5 proc.

Alytaus regione, kur yra du dideli kurortai – Birštonas ir Druskininkai, mišrių komunalinių atliekų sumažėjo apie 15-20 proc. 

Anot A. Bagočiūtės, karantino metu prekybos įmonėse didėja vienkartinių plastiko maišelių vartojimas, nes gyventojai dažniau prekes deda į maišelius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

>heh

apsišikėli pats neturi net dviracio į gamta nuvažiuot tai čia ant žmoniu loji

Jau eina gandai

todėl žinom kap tie aplinkosaugininkai dirba - lupa baudas nežiūrėdami nieko. Net specialiai supainiodami žmogų kad galėtų prikibti ir pasakyt ,,Tu brakonierius!". Atima asmeninį daug kainuojantį turtą už nepaskaičiuotą jau išvažiavusio draugo meškerę..Teisybė čia svetima.Jokio žmogiškumo, jokių išlygų. o jau taisyklių kaita tai turbūt kas pusmetį po kelis kartus? Pinigų plėšikai kap visi perpuve valdžiažmogiai. Kur vos rūpinkitės ten kur už šimtus tūkstančių varo tinklais traukia, stumbrus šaudo mūsu miškus naikina nežiūrėdami jokiu klimato kaitos taisikliu ar bendros ekologijos. Jus pačius reikia tikrint. Ir baust.Radot darba kur i kišene gal paplėšt?Išsižioje tik ir laukiat pinigų.Daugiau jums nieks nebsvarbu

heh

juo kas dien pijokai nutupe parkeliu suoliukus mauke makaluzus,rekauja,cia pat sisioja,siukslina,jiems ne nesvarbu jokie draudimai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS