Kviečia Jonines sutikti ieškant jonvabalių | kl.lt

KVIEČIA JONINES SUTIKTI IEŠKANT JONVABALIŲ

  • 1

Artėjant Joninėms, Mokinių neformaliojo švietimo centro gamtos sk. vedėjas Almantas Kulbis kviečia gamtoje ieškoti jonvabalių. Pasak specialisto, pasaulyje yra gana daug jonvabalių rūšių, tačiau Lietuvoje galime rasti tik dvi, o šių vabalų reikėtų ieškoti drėgnesniuose miškuose.

„Abi rūšys šviečia: paprastasis jonvabalis tiesiog ropinėja žolėje, užlipa ant šakelių, ant augalų. Kita rūšis – trumpasparnis. Taip pat švyti, bet žybsinčia šviesa, lyg perduotų kokius signalus“, – aiškina A. Kulbis.

Specialisto teigimu, patinai ir patelės – skiriasi: patelė panaši į lervutę, neturi sparnų ir negali skraidyti, o patinėlis, yra truputėlį kitoks, turi sparnus ir skraido.

„Švietimo organus turi ir patinėlis, tačiau jis nešviečia. Jonvabalės švytėjimas turi reflektorius, tad, jei nagrinėtume mikroskopu, tai pamatytume, kad jų sandara yra tikrai ypatinga, o gamta, sukūrusi jonvabalius, yra labai kūrybiška“, – atskleidžia A. Kulbis.

Mokinių neformaliojo švietimo centro gamtos sk. vedėjas pataria jonvabalių ieškoti ten, kur daug sraigių: jonvabaliai yra plėšrūnai, nors ir atrodo tokie nekalti padarėliai. Jie gaudo sraiges, šliužus ir jais minta, todėl, pasak specialisto, reikėtų jų ieškoti drėgnesnėse vietose, ne pačiuose sausiausiuose miškuose.

Plačiau apie jonvabalius – laidos įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gerai

kad ne šud...vabalių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS