Lempos augalų auginimui: kas tai ir kaip išsirinkti? | kl.lt

LEMPOS AUGALŲ AUGINIMUI: KAS TAI IR KAIP IŠSIRINKTI?

  • 1

Vienas svarbiausių veiksnių, turinčių įtakos augalų augimui yra šviesa. Nepriklausomai nuo to, ar tai būtų natūrali, ar dirbtinė šviesa, ji reikalinga fotosintezės procesui. Todėl norint palepinti savo vazonines gėles žiemą, kai joms trūksta saulės šviesos arba aprūpinti papildoma šviesa namuose auginamus kitus augalus, pravers specialios LED lempos. Lempos augalams gali paskatinti jų augimą net kelis kartus. Tinkamai parinkta lemputė paskatins augalo augimo, žydėjimo procesus bei kompensuos saulės trūkumą. Varlė.lt specialistai parengė trumpą gidą apie tai, ką reikėtų žinoti apie lempas augalų auginimui.

Kodėl LED šviesa yra svarbi augalų augimui?

Ne paslaptis, kad tiek natūrali, tiek dirbtinė šviesa aprūpina augalus reikalinga augimui energija. LED lempų dėka augalai gali efektyviai augti net tamsiausioje vietoje, kurios nepasiekia natūrali šviesa. Augalų aprūpinimas dirbtine šviesa paspartina jų augimą, todėl yra labai naudinga žiemos metu. Dalyvaujant šviesai fotosintezės metu susiformuoja cukrūs, baltymai, bei riebalai, t. y. būtinas augalų maistas.

Kiek šviesos reikia augalams?

Net ir labai intensyvus dirbtinis apšvietimas bus silpnesnis nei tiesioginė saulės šviesa, kurios intensyvumas siekia apie 32 tūkst.–100 tūkst. liuksų. Dauguma augalų auga ir esant dešimt kartų prastesniam apšvietimui, tačiau jų augimas būna lėtas ir ne toks efektyvus. Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad skirtingiems augalams reikia skirtingo kiekio šviesos, todėl šiuo aspektu siūloma atkreipti dėmesį į tris pagrindines grupes.

Augalai, kuriems reikia daug šviesos

Šiai augalų grupei priklauso visi atvirose erdvėse augantys augalai: didžioji dauguma medžių, palmių, kaktusai, palmės, agavos, alavijas ir kiti sukulentai, bugenvilija, hibiskas ir kiti. Tai augalai, kurių augimui reikalinga pakankamai intensyvi, mažiausiai 15 tūkst.–20 tūkst. liuksų, o žydėjimui – 50 tūkst. liuksų šviesą. Taip pat šiai grupei galima priskirti didžiąją dalį daržovių: paprikas, pomidorus ir kt.

Augalai, kuriems reikia vidutinio apšvietimo

Šiai grupei priklauso augalai, kurie gamtoje auga bent iš dalies kitų rūšių pavėsyje, pavyzdžiui: bromeliados, begonijos, fikusai, filodendrai ir kiti. Tokiems augalams reikia 10 tūkst.–20 tūkst. liuksų intensyvumo šviesos.

Augalai, kuriems reikia mažai šviesos

Visiems augalams reikia bent minimalios šviesos, tačiau yra tokių, kurie gali augti esant nedideliam šviesos kiekiui, pavyzdžiui: chamedorėja, aglaonema, difenbachija ir kiti. Tokiems augalams užtenka 5 tūkst.–10 tūkst. šviesos.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis LED lempą augalams?

Renkantis LED lempą augalams reikėtų turėti omenyje tai, kad kuo didesnė lempos vatų reikšmė, tuo ilgesnės raudonos ir mėlynos šviesos bangos bei didesnis liumenų skaičius. Augalų daiginimo ir augimo fazėje svarbu yra parinkti optimalų šviesos bangų ilgio spektrą, kuris žymimas nm reikšme. Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad yra yra keletą spalvų spindulių, kurie skirtingai veikia augalų augimo procesą:

– Mėlynos spalvos šviesos spinduliai (400–500 nm spektras) skatina augimą.

– Raudonos spalvos šviesos spinduliai (400–500 nm spektras) paspartina augimo, žydėjimo ir augalų dauginimosi procesus. Tai patys svarbiausi fotosintezės metu spinduliai.

– Žalios spalvos šviesos spinduliai (525–540 nm spektras) – augalai sugeria nedaug šios spalvos šviesos, todėl pastebimi efektai pasiekiami maišant baltą, mėlyną ir raudoną šviesą.

– Ultravioletiniai spinduliai (UVb, 280–320 nm spektras) – pagerina augalų pigmentaciją augimo laikotarpiu, paspartina medžiagų apykaitą ir apsaugo juos nuo kenksmingų vabzdžių.

Kaip apšviesti augalus LED lemputėmis?

Šviesos kiekis, kurį gaus augalas bus atvirkščiai proporcingas atstumo tarp lemputės ir vazono plotui. Paprasčiau tariat tai reiškia, kad jei lemputė bus dvigubai aukščiau už augalą, ji apšvies didesnį plotą, tačiau pats augalas gaus 4 kartus mažiau šviesos. Svarbu paminėti, kad augalus reikėtų apšviesti nuo pat viršaus. Lemputė, kuri bus iš šono ar pasvirus tam tikru kampu gali lemti, kad augalai siekdami šviesos, augs kreivai

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vytautas

Sveiki, kokį apšvietima pasiūlysit vynuogių daigams auginti? Dėkui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS