Pietvakarių Islandijoje išsiveržė ugnikalnis | kl.lt

PIETVAKARIŲ ISLANDIJOJE IŠSIVERŽĖ UGNIKALNIS

  • 1

Pietvakarių Islandijoje esančiame Reikjano pusiasalyje ketvirtadienį prasidėjo ugnikalnio išsiveržimas – jau trečias nuo gruodžio, pranešė žiniasklaida.

Tiesiogiai transliuojamuose vaizduose matyti iš plyšio besiveržianti švytinti lava, apšviečianti po nakties dangumi kylantį dūmų pliūpsnį, o transliuotojas RUV pranešė, kad išsiveržimas prasidėjo 6 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku.

Pasak islandų meteorologijos biuro, tai įvyko maždaug 30–40 minučių po to, kai rajone į šiaurės rytus nuo Silingarfelo pradėjo stiprėti seisminis aktyvumas.

Biuras pridūrė, kad, remiantis pirminiu vertinimu per pakrančių apsaugos tarnybos atliktą skrydį, plyšio ilgis yra apie 3 kilometrus

Išsiveržimas įvyko toje pačioje vietovėje kaip ir du ankstesni – pirmasis gruodžio 18-ąją, o antrasis sausio 14-ąją – netoli žvejų kaimo Grindaviko, kuris buvo evakuotas.

Islandijoje yra daugiau kaip 30 aktyvių ugnikalnių sistemų – daugiausiai Europoje.

Šiaurės Atlante esanti Islandija yra išsidėsčiusi ties Vidurio Atlanto kalnagūbriu – vandenyno dugno plyšiu, skiriančiu Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektonines plokštes.

Iki 2021 metų kovo Reikjaneso pusiasalyje aštuonis šimtmečius nebuvo įvykęs joks išsiveržimas.

Nauji išsiveržimai įvyko 2022 metų rugpjūtį, 2023 metų liepą ir gruodį, o vulkanologai teigė, kad tai tikriausiai yra naujos regiono aktyvumo eros pradžia.

 

GALERIJA

  • Pietvakarių Islandijoje išsiveržė ugnikalnis
  • Pietvakarių Islandijoje išsiveržė ugnikalnis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tegul verziasi ir meta i atmosfera tukstancius tonu CO2. Musu Lietuvos ubagai uz tai kad Islandija tersia klimata savanoriskai UZMOKES.. Kodel del to musu valdzia NEKELIA mokesciu. Lietuva kovojo, kovoja ir kovos uz klimata iki paskutinio atodusio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS