Pikniko metu mėsainį pasilikite sau – netinkamas maistas gali pražudyti jūsų augintinį | kl.lt

PIKNIKO METU MĖSAINĮ PASILIKITE SAU – NETINKAMAS MAISTAS GALI PRAŽUDYTI JŪSŲ AUGINTINĮ

  • 0

Vasarą taip gera leisti laiką gamtoje, iškylauti, pasikepti maisto ant laužo ar grotelių. Prie ežero ar į sodybą atsivežame ir savo augintinius. Kad grilio vakarėlis šuniui ar katei nesibaigtų liūdnai, kiekvienam šeimininkui svarbu žinoti, kokiu maistu galime vaišinti savo augintinius, o kokie produktai gali juos pražudyti.

Svarbios taisyklės

Veterinarijos specialistė Justina Maniušienė tikina, kad tiek šunims, tiek katėms galime duoti paskanauti grilio patiekalų, svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių.

1. Maistas augintiniams turi būti be prieskonių, neriebus, nesudegintas, be padažų ir kitų pagardų.

2. Maistą reikia patiekti kąsnio gabalėliais, kad augintinis neužspringtų, o maistas būtų lengvai virškinamas.

3. Tokio maisto duokite saikingai, nedideliais kiekiais. Keletas kąsnelių nepakenks, tačiau dideli kiekiai gali sutrikdyti augintinio virškinimo sistemą.

„Augintiniams tinka ant žarijų kepti batatai, cukinijos, saldžiosios paprikos, smidrai, brokoliai, kukurūzai (nuimti nuo burbuolės), moliūgas. Iš šviežių daržovių jiems galima duoti morkų, salierų, brokolių, žiedinių kopūstų, šparaginių pupelių, agurkų, saldžiųjų paprikų. Gyvūnams tinka grilinta jautiena, vištiena, kiauliena ar kita mėsa. Svarbu, kad augintinis nebūtų jai alergiškas. Iš žuvų labiausiai tinka lašiša“, – pataria J.Maniušienė.

Jei norite savo šunis ar kates pavaišinti griliuje keptais vaisiais, rinkitės persikus ir obuolius. Iš šviežių arba šaldytų vaisių tinka bananai (tik šunims), apelsinai, braškės, mėlynės, mangai, ananasai, persikai, obuoliai, arbūzai. Svarbu atkreipti dėmesį, kad visi citrusiniai vaisiai tinka tik šunims. Tačiau pirmiausia reikia įsitikinti, ar šuo jiems nealergiškas, todėl neduokite iš karto didelio kiekio ir stebėkite augintinio savijautą.

Ko negalima duoti

„Reikėtų laikytis bendrų rekomendacijų ir neduoti maisto, užkandžių su avokadais, svogūnais, česnakais, vynuogėmis, razinomis, pomidorais, porais, riešutais, ypač graikiniais ir makadamijų, druska, pipirais, kitais prieskoniais“, – perspėja J.Maniušienė.

Nesidalykite su savo augintiniais vištiena su kaulais, žuvimi su ašakomis, gvakamole, mėsainiais, dešrainiais, kukurūzų burbuolėmis, traškučiais ir kitais užkandžiais, padažais.

Nerekomenduojama keturkojams duoti ledų ir kitų neraugintų pieno produktų, nes daugelis jų netoleruoja laktozės.

Venkite šviežios, termiškai neapdorotos žuvies, vaisių ir uogų su kauliukais ar sėklomis. Neduokite šunims ir katėms saldumynų, ypač šokolado. Labai pavojingi saldumynai be cukraus, saldinti saldikliais, pavyzdžiui, ksilitoliu, – jie gali būti mirtinai nuodingi.

Jei augintinis kam nors alergiškas, neduokite alergiją sukeliančių produktų.

Persivalgyti pavojinga

Po grilio vakarėlių dažnai pajuntame, kad šiek tiek persivalgėme – viskas buvo taip skanu, visko norėjosi paragauti. Daugelis šunų taip pat neturi saiko ir sotumo jausmo, todėl persivalgymas jiems pasitaiko kur kas dažniau nei katėms.

„Geriausia pagalba – neleisti persivalgyti, saikingas mėgavimasis maistu gyvūnams, kaip ir žmonėms, ypač svarbus. Normuokite augintiniui duodamo maisto kiekį. Kad gyvūnas persivalgė arba apsinuodijo maistu, išduoda viduriavimas, vangumas, vėmimas, padidėjęs seilėtekis. Jei augintinis tik suviduriavo, jam galite padėti specialiais veterinariniais preparatais nuo viduriavimo, gali būti tabletės ar pasta, pasirinkti reikėtų pagal tai, ką bus paprasčiau suduoti augintiniui“, – pataria veterinarijos specialistė.

Jei pasireiškia ir kiti persivalgymo ar apsinuodijimo simptomai arba viduriavimas tęsiasi keletą dienų ir vaistai nepadeda, vertėtų apsilankyti pas veterinarijos gydytoją, kuris apžiūrės gyvūną, įvertins būklę ir paskirs tinkamą gydymą ir dietą. Augintiniui apsinuodijus labai svarbu užtikrinti, kad jis gautų pakankamai skysčių ir laikytis veterinarijos gydytojo paskirtos dietos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS