Rekordas: 67 metų albatroso patelė dar kartą „taps motina“ | kl.lt

REKORDAS: 67 METŲ ALBATROSO PATELĖ DAR KARTĄ „TAPS MOTINA“

  • 0

Mokslininkų duomenimis, seniausia žinoma albatroso patelė dar kartą „taps motina“. 67-erių Wisdom Midvėjaus atole Havajų salose padėjo kiaušinį ir peri. Apie tai pranešė vietos specialistai.

Mokslininkai gana tiksliai žino Wisdom amžių, nes patelė jau buvo žieduota 1956-aisiais. Tada ji perėjo pirmą kartą, o tai Laisano albatrosai daro ne anksčiau kaip sulaukę penkerių.

Nuo 2006 metų Wisdom ir jos partneris Akeakamai'us kasmet matomi toje pat perimvietėje. Vien per tą laiką impozantiški paukščiai, kurie daugiausiai gyvena monogamiškai, kartu išperėjo ir užaugino devynis jauniklius. Jei šiuo etapu vienas iš tėvų žūva, gali neišgyventi ir jauniklis.

„Kai pagalvoji, kad albatrosai ne kasmet padeda kiaušinį, o jei tai padaro, tai užaugina tik vieną jauniklį - tai kiekvienas kiaušinis yra labai svarbu visai kolonijai“, - sakė Bobas Peytonas iš Midvėjaus atolo rezervato.

Mažoje saloje gyvena, žiemoja ar peri 3 mln. 29 rūšių jūros paukščių. Čia savo jauniklius auklėja ir milijonas albatrosų - didžiausia pasaulyje kolonija.

Jaunikliai dažniausiai išsirita vasario pradžioje, o liepą pradeda skraidyti. Likusią metų dalį paukščiai dažniausiai keliauja vieni ir įveikia didžiulius atstumus virš Ramiojo vandenyno šiaurinės dalies.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS