Rusijoje surengta ekologinė plaukimo estafetė per Baikalo ežerą | kl.lt

RUSIJOJE SURENGTA EKOLOGINĖ PLAUKIMO ESTAFETĖ PER BAIKALO EŽERĄ

Grupė rusų trečiadienį perplaukė Sibire esančio Baikalo šaltus vandenis, siekdami atkreipti dėmesį į ekologinius pavojus, iškilusius pasaulio didžiausiam gėlavandeniam ežerui.

Keturi vyrai ir viena moteris estafete nepertraukiamai įveikė 55 km atstumą skersai ežero iki Irkutsko miesto apylinkių.

Kiekvienas dalyvis plaukdavo po pusvalandį, o paskui jį keisdavo kitas plaukikas. Tokios atsargos priemonės teko imtis, nes vandens temperatūra tesiekė 9 Celsijaus laipsnius.

„Šis plaukimas skirtas Baikalo ekologijai ir švarumui, siekiant atkreipti dėmesį į mūsų Baikalą“, – pagalbos laive naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš plaukikų Andrejus Bugajus.

Akcijos dalyviai dėvėjo įprastus plaukiojimo drabužius, o ne nardytojų kostiumus.

„Esant žemai temperatūrai, raumenys labai sukietėja, o kūnas tampa tarsi nesavas“, – įspūdžiais dalijosi vienas iš plaukikų Jevgenijus Zaziulia.

„Nebuvome visiškai tam pasiruošę. Tai buvo neįprasta patirtis“, – pridūrė jis.

18 valandų trukusia ir trečiadienio paryčiais pasibaigusia estafete „Už švarų Baikalą“ siekta atkreipti dėmesį į ežero taršą.

Baikalo ežeras ir jo apylinkės jau daug metų kenčia nuo intensyvėjančio dumblių augimo, suintensyvėjusio turizmo ir gaisrų aplinkiniuose miškuose.

Šiemet vandens telkiniui iškilo naujas pavojus – vyriausybės ruošiamas planas, galintis leisti pramonės objektams veikti šalia ežero, jeigu įmonės gautų atitinkamą federalinių tarnybų leidimą.

Priėmus naują įsaką, jau sausio 1 dieną būtų panaikintas draudimas vykdyti daugumą pramoninių veiklų prie Baikalo. Vyriausybės planas sulaukė jau daugiau nei 11 tūkst. neigiamų visuomenės atsiliepimų.

„Jeigu jis bus patvirtintas dabartine forma, tai reikš, kad ant Baikalo ežero krantų bus galima statyti visiškai bet ką“, – teigė žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ Rusijos skyriaus aktyvistas Michailas Kreindlinas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...,i TEMA kaip GAMTININKAS - LITERATAS...

TASKAS

...pagarba PLAUKIKAMS siekiantiems isSAUGOTI...

toki GAMTOS STEBUKLA... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS