Sartų ežere įrengti upinėms žuvėdroms perėti skirti plaustai | kl.lt

SARTŲ EŽERE ĮRENGTI UPINĖMS ŽUVĖDROMS PERĖTI SKIRTI PLAUSTAI

  • 1

Sartų ežere ties Dusetomis įrengti plaustai upinėms žuvėdroms, kurios čia perės.

Šie migruojantys paukščiai praėjusią savaitę pastebėti grįžę į Sartų apylinkes. Plaustus nuplukdė ir inkarais pritvirtino Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos (ASTD) ekologai.

„Upinės žuvėdros dažniausiai peri atvirose smėlėtose ežerų ir upių salose, o Sartų ežere tokių buveinių nėra. Todėl labai naudingos dirbtinės perimvietės – pontoniniai plaustai su užpiltu žvyro sluoksniu ir medinėmis slėptuvėmis, apsaugančiomis gegužę išsiritančius jauniklius nuo plėšrūnų bei saulės kaitros“, – pranešime cituojama ASTD Biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė, ekologė Daiva Norkūnienė.

Tikimasi, kad ant plaustų galės perėti iki 120–160 porų paukščių.

Anksčiau upinės žuvėdros perėjo netoliese esančiuose Vasaknų žuvininkystės ūkio tvenkiniuose. Tačiau dėl žmonių veiklos iš ten joms teko pasitraukti, paukščiai buvo priversi ieškoti naujų perėjimo vietų.

Ekologų teigimu, visoje Lietuvoje mažėja upinėms žuvėdroms perėti tinkamų buveinių – smėlingos upių ir ežerų salos užauga žolėmis, krūmais. Todėl daugelio saugomų teritorijų specialistai stengiasi sudaryti tinkamas sąlygas šiems 23–24 dienas perintiems paukščiams.

Plaustai netrukus bus įrengti ir Luodžio ežere, esančiame Gražutės regioniniame parke.

Plaustai ežeruose bus visą vasarą, o artėjant žiemai direkcijos darbuotojai juos ištrauks iš ežero, kad ledas nesulaužytų. Pavasarį plaustai vėl bus įtempti į ežerus.

Plaustai upinėms žuvėdroms Sartų ežere buvo įrengti ir pernai, iki birželio vidurio keturiuose plaustuose perėjo 120 porų paukščių.

Į Lietuvą upinės žuvėdros atskrenda balandžio antroje pusėje, o rugsėjį išskrenda žiemoti į Vakarų Afriką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ai

o kur sikinykai katinams sikti? pinigu isisavinimas ir tiek

SUSIJUSIOS NAUJIENOS