Šiųmetės liepos naktys – dosnios romantikams ir dangaus stebėtojams | kl.lt

ŠIŲMETĖS LIEPOS NAKTYS – DOSNIOS ROMANTIKAMS IR DANGAUS STEBĖTOJAMS

  • 0

Vasaros naktimis visada verta pakelti akis į dangų ir paganyti jas žvaigždžių ganyklose. Šiųmetės liepos naktys kaip niekad dosnios romantikams ir dangaus stebėtojams.

Tie, kuriems nesimiega, jau ne pirmą naktį mėgaujasi padangėje paslaptingu į šiaurės pašvaistę panašiu švytėjimu. Tai sidabriškieji debesys.

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas savo feisbuko paskyroje paaiškino, kad šie ypatingi debesys matomi vasaros naktimis šiaurinėje dangaus pusėje, kai Saulė iš po horizonto apšviečia aukštai mezosferoje, apie 80 km aukštyje pasklidusias labai mažas daleles. Švyti jie melsvai balta sidabriško atspalvio šviesa ir primena plunksninius debesis.

Jono Vaiškūno nuotr.

Nors iki šiol jų kilmė lieka neaiški, tačiau linkstama manyti, kad jie yra sudaryti iš smulkių ledo kristalų, nors neatmestina nuomonė, kad tai švyti atmosferoje susikaupusios kosminės arba vulkaninės dulkės.

Socialiniuose tinkluose jau pasipylė nuotraukų, kuriose naktinėtojai įamžina ne tik sidabriškuosius debesis, bet ir juos skrodžiančią kometą. Pasak etnokosmologo J.Vaiškūno, šiuo metu debesyse švyti gana ryški neseniai atrasta kometa C/2020 F3 (NEOWISE).

Vyganto Malinausko nuotr.

Ši kometa liepos 3 d. praskriejo gana arti Saulės (43 mln. km nuotoliu) ir nesuiro kaip kai kurios kitos kometos. "Dabar ją galima išvysti net plika akimi kaip +2 ryškio padūmavusį šviesulį. Žiūronai gerokai palengvintų stebėjimą", – pataria specialistas.

Liepos 11 d. C/2020 F3 kometa atsidūrė vienoje linijoje, jungiančioje ryškiausią Vežėjo žvaigždę Kapelą su kairiau ir žemiau nuo jos spindinčia kita šio žvaigždyno žvaigžde – Menkalinanu. "Menkalinanas bus vidurio taškas tarp kometos ir Kapelos. Kitomis liepos dienomis kometa palaipsniui slinks aukščiau, o jos šviesis tolstant nuo Saulės silpnės", – paaiškino J.Vaiškūnas.

Kometa C/2020 F3 (NEOWISE) buvo atrasta šiemet kovo 27 d. NASA kosminiu teleskopu WISE, skirtu ieškoti mūsų planetai galimai pavojingų asteroidų. Arčiausiai Žemės kometa atsidurs liepos 23 d., praskriedama už 103 mln. km nuo jos.

Rigondos Skorulskienės nuotr.

Tiesa, pirmadienio vakarą kauniečiai galėjo pasidžiaugti dar vienu dangaus reiškiniu – dviguba vaivorykšte – liaudyje Vaivos juosta dar vadinamas gamtos reiškinys buvo itin sodrių spalvų. Tad pakelkite akis į dangų dažniau.

GALERIJA

  • Šiųmetės liepos naktys – dosnios romantikams ir dangaus stebėtojams
  • Šiųmetės liepos naktys – dosnios romantikams ir dangaus stebėtojams
  • Šiųmetės liepos naktys – dosnios romantikams ir dangaus stebėtojams
  • Šiųmetės liepos naktys – dosnios romantikams ir dangaus stebėtojams
V. Malinausko, R. Skorulskienės, J. Matulevičiūtės, J. Vaiškūno nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS