Trise valtyje, įskaitant šunį, arba Apie nosimi dirbančius šunis | kl.lt

TRISE VALTYJE, ĮSKAITANT ŠUNĮ, ARBA APIE NOSIMI DIRBANČIUS ŠUNIS

Taikomoji kinologija – retas kuris gali pasigirti žiniomis apie šią kinologijos šaką, jos teikiamas paslaugas. Būtent apie tai kalbėjomės su Baltijos kinologijos centro unikalios K-9 grupės įkūrėju žinomu kinologu Vytautu Gustaičiu ir tos pačios grupės instruktoriumi Sigitu Tarvydu.

Šuns unikalumas – uoslė

Belgų aviganės Malinua veislės penkerių metų Ersa, gebanti surasti lavoną po žeme, po griuvėsiais ir skenduolį po vandeniu, tupėdama valties pirmagalyje, atidžiai kažką uodė. Staiga Ersa palinko prie vandens ir ėmė loti, tokiu būdu duodama ženklą: "Radau skenduolį! Radau!"

"Žinant šuns galimybes, galima jas tinkamai panaudoti, – aiškino Ersos šeimininkas S.Tarvydas. – Šuo išsiskiria iš kitų gyvūnų pirmiausia unikalia uosle – skiria 11 tūkst. kvapų daugiau nei žmogus. Be to, atlikdami užduotis, šunys geba tinkamai susikoncentruoti, pasitelkdami ne tik savo uoslę, regą, klausą, bet ir kitas įgimtas ar įgytas per mokymus savybes. Išmokus nukreipti šuns įgimtų ir įgytų savybių kompleksą reikiama linkme, galima pasiekti stulbinamų rezultatų. Štai kad ir Ersa, per gyvenimą suradusi po vandeniu ne vieną paskendusį, paskandintą, gulintį po žeme ar po griuvėsiais žmogų. Prisimenate neseną įvykį Jurbarko rajone, kai Ersa padėjo nustatyti paskendusio penkiolikmečio vaikinuko kūno vietą? Jei ne šuns uoslė, upė vaikinuko kūną būtų atidavusi tik gerokai vėliau", – įsitikinęs Sigitas.

Kaip šuo gali užuosti tai, kas dažnai yra giliai po neskaidriu vandeniu? Pasirodo, esmė ne vandens gylis, jo skaidrumas ar drumstumas – esmė yra unikali šuns uoslė ir kryptingas tos uoslės lavinimas.

Galimybių įvairovė

"Skenduolio kūnas ilgainiui ima skleisti į vandenį tam tikras medžiagas, kurios, tarsi oro burbuliukai kildamos į vandens paviršių, paskleidžia jame specifinį, tik šuniui užuodžiamą kvapą. Mes mokome šunį atskirti būtent tą kvapą ir užuodus jį vandens paviršiuje pranešti apie tai lojimu, vandens taškymu koja ir pan. Šuns nurodytą vietą pažymime plūduru, o mūsų misiją užbaigia narai", – aiškino S.Tarvydas ir pabrėžė, kad K-9 grupės kinologai su šunimis atskuba į pagalbą policijai, sienos apsaugai, ugniagesiams, kai šie dėl įvairių priežasčių nebegali padėti nelaimės ištiktiems žmonėms. Tad K-9 grupė yra unikali. Ir ne tik Lietuvoje. Tokių grupių neturi nei Latvija, nei Estija.

"Mes iš tiesų teikiame unikalias paslaugas, tarnaujančias kilniems tikslams: mūsų šunys ieško ne tik nuskendusių, esančių po vandeniu, pasiklydusių žmonių, bet ir dingusių transporto priemonių, suranda narkotines, psichotropines, sprogstamąsias medžiagas, jų užtaisus, alkoholį, tabaką, gamtinių ar buitinių dujų nuotėkį, lavina įvairių negalių kamuojamų vaikų ir suaugusiųjų fizinę, emocinę sveikatą ir pan. Tai būdingos taikomosios kinologijos paslaugos. Žodžiu, ruošiame tarnybinius šunis ne grožio konkursams, o darbui, labai rimtam darbui", – sakė Baltijos kinologijos centrą prieš 25 metus įkūręs žinomas kinologas V.Gustaitis.

Pirmieji – ne tik Lietuvoje

V.Gustaičio iniciatyva minėtame kinologijos centre buvo įkurta ir unikalioji K-9 grupė, teikianti pagalbą nelaimės ištiktiems žmonėms. Kadangi rašinys skirtas skenduolių paieškai po vandeniu, tad ir pasidomėjome, kaip radosi ši paslauga.

Vytautas su Sigitu – buvę pareigūnai. Sigitas ilgus metus kinologu dirbo policijoje, o Vytautas – 23 metus viešojo saugumo tarnyboje. Tad turėdami kelių dešimtmečių kinologinio darbo patirtį, įkūrė grupę, kurios kinologai su šunimis profesionaliai atlieka tam tikras užduotis. "Drauge su šunimi ieškoti nuskendusių žmonių – mes esame šios kinologinės paslaugos pionieriai ne tik Lietuvoje – mokiausi pas geriausius Prancūzijos ir Olandijos kinologus. Šiandien K-9 grupės nariai dažniausiai dirba drauge su belgų aviganiais Malinua veislės šunimis, kurie geba surasti skenduolį po vandeniu. Vienas iš tokių šunų – minėtoji Ersa", – kalbėjo V.Gustaitis.

Didžiausia kliūtis – ledas

Pasak pašnekovo, šuo negali surasti nuskendusio žmogaus, jei vandens telkinio paviršius padengtas ledu. Tačiau visais kitais atvejais – lyjant, sningant, pučiant vėjui ir pan. – Ersa ir Rusas pasirengę dirbti. Ir bet kuriuo paros metu. Beje, šie šunys, priešingai nei pėdsekiai, greičiau suranda ilgiau po vandeniu gulėjusį skenduolį, nes tokiu atveju iš skenduolio kūno išsiskiria daugiau specifinio kvapo medžiagų.

Kai Vytautas, tramdydamas nenustygstantį belgų aviganį Malinua, kreipėsi į jį vardu, paklausėme, kodėl šuns vardas Rusas. Todėl, kad ne Vokietis ar Lenkas, – pašmaikštavo V.Gustaitis –  Tai yra apsauginis šuo – talkina ten, kur reikia palaikyti viešąją tvarką, sulaikyti pažeidėją. Žodžiu, Rusui patinka būti aktyviam, rodyti jėgą, t. y. dantis".

Padeda, kai nebegali kitos tarnybos

Ersa ir Rusas, atėję prie vandens Santakoje, uostinėjo pakrantę, veržte veržėsi į žvalgybą vandenyje, tačiau šių unikalių galimybių šunų savininkai, atėję papasakoti laikraščio skaitytojams apie savo keturkojų augintinių teikiamas paslaugas, buvo be valčių ir neturėjo tikslo ieškoti skenduolio. Tad Ersai buvo leista tik pabraidyti po vandenį, pozuojant fotografui.

Gal ir nepatikėsite, bet mano šuo yra prakalbinęs iki tol nešnekėjusią ketverių metukų mergaitę.

"Atvažiavę į nelaimės vietą, mes, kinologai, apžiūrime krantą, įvertiname vandens tėkmę ir pan. Tada pradedame skenduolio paiešką, sėdėdami valtyje su parengtais paieškai šunimis. Per treniruotes sėdime trise, o paieškų metu – dažniausiai dviese. Pradedame skenduolio paiešką arba nuo vandens telkinio vidurio, plaukdami valtimi spirale kranto link, arba nuo telkinio išorės jo centro link. Lėtai plaukiančios, dažniausiai irklinės valties pirmagalyje tupi K-9 grupės šuo, pasirengęs aptikti skenduolio kvapą. Pajutęs pažįstamą kvapą, šuo visu kūnu palinksta į priekį, pradeda koja taškyti vandenį arba loti. Tuomet tą vietą pažymime plūduru. Jei narai atvyksta greitai, skenduolis randamas greitai. Kitais atvejais vandens srovė, jei nelaimė atsitiko upėje, gali jį nunešti tolyn 20 ar net daugiau metrų. Mes esame kviečiami į pagalbą tik tada, kai ugniagesiai gelbėtojai, policija negali dėl įvairių priežasčių surasti skenduolio. Atvažiuojame tuoj pat, nepaisydami paros meto ir oro sąlygų", – teigė V.Gustaitis.

Sėkmingi startai

Sukauptas per kelis dešimtmečius žinias V.Gustaitis perduoda savo bendraminčiams, moko juos, kaip teikti gyventojams ar įmonėms, įstaigoms unikalias taikomosios kinologijos paslaugas. K-9 grupės kinologai, siekdami parodyti savo keturkojų augintinių gebėjimus, dalyvauja tarptautinėse misijose, varžybose, kuriose yra ragavę saldaus pergalės vaisiaus.

Štai kartu su ugniagesiais gelbėtojais buvo išvykę į Austrijos kalnus, kur dalyvavo žmonių gelbėjimo darbuose, kai buvo imituotas žemės drebėjimas. Šunys turėjo iš po pastatų griuvėsių gelbėti žmones. Du Baltijos kinologijos centro K-9 kinologai ir jų šunys tose tarptautinėse pratybose dalyvavo sėkmingai ir įrodė, kad gali atlikti savo misiją – padėti žmonėms tokių nelaimių atveju ir kitose pasaulio šalyje.

Šios grupės kinologai tarptautinėse varžybose yra tapę nugalėtojais. Prieš ketverius metus Europos K-9 grupių čempionato sukarintoje šunų biatlono rungtyje lietuviai kinologai iš K-9 grupės įveikė Vokietijos policijos ir šveicarų kariuomenės komandas.

Prakalbino nekalbančiąją

"Gal ir nepatikėsite, bet mano šuo yra prakalbinęs iki tol nešnekėjusią ketverių metukų mergaitę. Tai atsitiko prie delfinariumo, kur mudu su dalmatinų veislės šunimi Bimu sutikome tą mergaitę, vaikštinėjančią su moterimi. Tarp mergaitės ir Bimo iškart užsimezgė draugiškas ryšys – šuo parodė mergaitei, ką yra išmokęs, žaidė su ja. Po to, kai iš delfinariumo ėmė plūsti žmonės, šunį nuvedžiau į automobilį ir atidariau langus, kad neprikaistų automobilio vidus. Bimas, atskirtas nuo mergaitės, pradėjo loti. Mergaitė į tai sureagavo – atkartojo Bimo "au - au". Kaip sakė pravirkusi iš laimės mergaitės mama, tai buvo pirmieji jos dukrelės gyvenime ištarti žodžiai", – pasakojo K-9 grupės narys Sigitas.

K-9 grupės universalumas

"K-9 grupės šunys geba ne tik skenduolius po vandeniu surasti, bet ir teikti, kaip minėta anksčiau, daugybę kitų gyventojams naudingų paslaugų. Pavyzdžiui, surasti kažin kur nuklydusius rudenį miške ar apylinkėse senolius, išėjusius ir negrįžusius į įvairias globos įstaigas, senelių namus jų gyventojus ir kt. Mus, pavyzdžiui, kviečia net mokyklos patikrinti, ar nenaudoja mokiniai kvaišalų. Tokiu atveju tikriname mokinių drabužines, spinteles, krepšius. Nuo mūsų šunų kvaišalų nepaslėpsi – jie visada juos suras ir parodys, kur. Gavę mūsų informaciją, pedagogai su mokinių tėvais tariasi, ką daryti toliau. Mes esame tik kaip prevencinė priemonė, įspėjanti apie problemą", – aiškino V.Gustaitis.

Šunys įspėja siuntų į Angliją, Norvegiją ir kitas lietuvių emigrantų pamėgtas šalis vežėjus apie jiems kilsiančias problemas siuntų patikros prie sienos metu. Mat emigrantų giminaičiai ar draugai iš Lietuvos kartais įdeda į siuntas sumaniai paslėptų cigarečių pakelių ar net kvaišalų. Žodžiu, K-9 grupės kinologų šunų teikiamos paslaugos yra išties universalios.

GALERIJA

  • Trise valtyje, įskaitant šunį, arba Apie nosimi dirbančius šunis
  • S.Tarvydas ir V.Gustaitis pasirengę eiti upių santakos link, pasakodami apie savo keturkojus augintinius Ersą bei Rusą.
  • Trise valtyje, įskaitant šunį, arba Apie nosimi dirbančius šunis
  • Ruso aktyvumas taip veržiasi per kraštus, kad Vytautas nesiryžta jo vesti be antsnukio.
  • Trise valtyje, įskaitant šunį, arba Apie nosimi dirbančius šunis
  • Trise valtyje, įskaitant šunį, arba Apie nosimi dirbančius šunis
  • Trise valtyje, įskaitant šunį, arba Apie nosimi dirbančius šunis
  • Trise valtyje, įskaitant šunį, arba Apie nosimi dirbančius šunis
Vytauto Gustaičio ir Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

T.

Reklama.

Bet

kažkodėl vis ieško dingusių,nuskendusių,kotrabandos,narkomedžiagų ir t.t. tai policijos,pasieniečių ir muitinės tanyb.šunys ir kariuomenė turi jau tarnyb.šunų. K-9 Gustaičio komercija .

Brisius

...Gustaičio šeimos verslas.Kiek kainuoja valanda paieškos darbų - 500 eurikų ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS