Ugnikalnio išsiveržimas Islandijoje nurimo, bet mokslininkai įspėja – atsipalaiduoti negalima | kl.lt

UGNIKALNIO IŠSIVERŽIMAS ISLANDIJOJE NURIMO, BET MOKSLININKAI ĮSPĖJA – ATSIPALAIDUOTI NEGALIMA

  • 0

Islandijos pietvakariuose ugnikalnio išsiveržimas, regis, atslūgo, tačiau mokslininkai įspėja, kad ateinančiais mėnesiais šis ugnikalnis gali vėl suaktyvėti.

Islandijos Meteorologijos tarnyba (IMO) ketvirtadienio vakarą pranešė, kad išsiveržimo intensyvumas reikšmingai sumažėjo.

Išsiveržimas prasidėjo ketvirtadienį apie 6 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku trijų kilometrų plyšyje į šiaurės rytus nuo Sylingarfelo kalno.

Po įsiveržimo teko evakuoti turistų pamėgtą geoterminį SPA „Blue Lagoon“, o kelioms Reikjaneso pusiasalio bendruomenėms buvo nutrauktas šilumos ir karšto vandens tiekimas, lavai užliejus tiekimo vamzdyną.

Pasak Islandijos ministrės pirmininkės Katrin Jakobsdottir (Katrin Jakobstoutir), valdžios institucijos tikisi atnaujinti karšto vandens tiekimą iki penktadienio vidurdienio, pranešė nacionalinis transliuotojas RUV.

Išsiveržimo vieta yra maždaug už 4 km į šiaurės rytus nuo pakrantės miestelio Grindaviko, kuriame gyvena 3,8 tūkst. asmenų. Šis miestelis jau buvo evakuotas prieš ankstesnį išsiveržimą gruodžio 18 dieną.

Dabar tiesioginio pavojaus miestui nėra.

Islandijos meteorologijos tarnybos geofizikas Benediktas Ofeigssonas (Benediktas Ofeigsonas) RUV sakė, kad ateinančius kelis mėnesius išsiveržimo šioje vietovėje galima tikėtis maždaug kas mėnesį.

„Ilgalaikėje perspektyvoje tai labai sunku pasakyti, tačiau trumpuoju laikotarpiu, artimiausiais mėnesiais, tikriausiai ir toliau matysime pasikartojančius magmos [...] išsiveržimus“, – pridūrė jis.

Islandijoje yra 33 aktyvios ugnikalnių sistemos – daugiausia Europoje.

Šiaurės Atlante esanti Islandija yra išsidėsčiusi ties Vidurio Atlanto kalnagūbriu – vandenyno dugno plyšiu, skiriančiu Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektonines plokštes.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS