Už gamtos saugojimą – naujas apdovanojimas | kl.lt

UŽ GAMTOS SAUGOJIMĄ – NAUJAS APDOVANOJIMAS

  • 0

Europos Komisija, norėdama pabrėžti ir skatinti gamtos apsaugos gerąją praktiką Europoje, skelbia naują apdovanojimą. „Natura 2000“ apdovanojimas skirtas atsilyginti už „Natura 2000“ tinklo ir jo tikslų puikų valdymą ir propagavimą. Juo taip pat siekiama supažindinti su „Natura 2000“ susijusia ir vietos ūkiui naudinga veikla.

Trūksta žinių apie „Natura 2000“ tinklą

Jeigu dalyvaujate tinklo „Natura 2000“ veikloje, turite progą sublizgėti. „Natura 2000“ – saugomų didelės biologinės įvairovės vietovių tinklas, apimantis apie 20 proc. ES teritorijos, kurioje gausu gyvūnijos ir augalijos – nuo Čekijos kalnuose augančių bukų miškų iki Lenkijos šlapynėse gyvenančių vėžlių ar prie Ispanijos krantų plaukiojančių delfinų. Be gamtos apsaugos, tinklas teikia daug socialinės bei ekonominės naudos.

Europiečiai labai pritaria tam, kad gamta būtų saugoma, bet tik nedaugelis yra girdėję apie „Natura 2000“. Neseniai atlikto Eurobarometro tyrimo duomenimis, devyni iš dešimties europiečių mano, kad natūralių buveinių nykimas ir tam tikroms augalų ir gyvūnų rūšims kilusi grėsmė išnykti yra didelės problemos. Dauguma piliečių (nuo 83 iki 99 proc. skirtingose valstybėse narėse) įsitikinę, kad gamtos apsaugai tenka svarbus vaidmuo, kad nebūtų sunaikintos vertingos sausumos ir jūrų vietovės. Bet tik 27 proc. respondentų nurodė žinoję apie „Natura 2000“.

Premija - už nuopelnus gamtai

Naująja kasmetine premija siekiama ištaisyti visuomenės informavimo trūkumą, parodyti tinklo „Natura 2000“ vietovių įvairovę ir įvertinti išskirtinius pasiekimus vykdant įvairią veiklą. Kasmet bus teikiamos penkios skirtingų sričių – komunikacijos, išsaugojimo veiklos, socialinės ir ekonominės naudos, interesų ir sampratų derinimo, tinklaveikos ir tarpvalstybinio bendradarbiavimo – premijos.

Paraiškas gali teikti visi tiesiogiai su „Natura 2000“ tinklu susiję subjektai (valstybės ir vietos valdžios institucijos, verslo įmonės, NVO, žemės savininkai, švietimo įstaigos ir pavieniai asmenys). Paraiškos dalyvauti konkurse priimamos iki 2014 m. vasario 18 d. Daugiau informacijos pateikiama „Natura 2000“ premijai skirtoje svetainėje.

Pirmieji „Natura 2000“ premijos laureatai bus paskelbti 2014 m. gegužę, jų darbai bus įvertinti per iškilmingą ceremoniją Briuselyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS