2017-ųjų Nobelio fizikos premija – mokslininkams, užfiksavusiems gravitacijos bangas | kl.lt

2017-ŲJŲ NOBELIO FIZIKOS PREMIJA – MOKSLININKAMS, UŽFIKSAVUSIEMS GRAVITACIJOS BANGAS

  • 17

2017 metų Nobelio premija fizikos srityje buvo paskirta vokiečių kilmės JAV mokslininkui Raineriui Weissui (Raineriui Veisui) ir amerikiečiams Barry C. Barishui (Bariui S.Barisui) bei Kipui S. Thorne (Kipui S.Tornui), pirmiesiems užfiksavusiems gravitacijos bangas, antradienį paskelbė Nobelio komitetas.

„Jų atradimas sukrėtė pasaulį“, – pareiškė Švedijos karališkosios mokslų akademijos vadovas Goranas K.Hanssonas (Gioranas K.Hansonas).

Premijos piniginė dalis – 9 mln. Švedijos kronų (940 500 eurų). Pusė jos atiteks 85 metų R.Weisui, dirbančiam Masačusetso technologijų institute (MIT), o likusią dalį pasidalys 81 metų B.C.Barishas ir 77-erių K.Thorne'as iš Kalifornijos technologijų instituto (CALTECH).

Erdvėlaikiu šviesos greičiu sklindantys nepaprastai silpni gravitacijos raibuliai, sukuriami didelės masės objektų, pirmąkart buvo išpranašauti Alberto Einsteino (Alberto Einšteino), prieš šimtmetį paskelbusio bendrąją reliatyvumo teoriją. Tačiau pirmųjų konkrečių įrodymų apie jų egzistavimą buvo gauta tik 2015 metų rugsėjį, kai du detektoriai Jungtinėse Valstijose įkurtoje Lazerio interferometro gravitacijos bangų observatorijoje (LIGO) užfiksavo pirmąjį tokį signalą, pasklidusį prieš 1,3 mlrd. metų tolimoje galaktikoje susidūrus dviem juodosioms skylėms. Prestižinis apdovanojimas minėtiems trims mokslininkams skirtas „už reikšmingą indėlį LIGO detektoriui ir gravitacinių bangų stebėjimui“.

„Einsteinas buvo įsitikinęs, kad jų niekada nebus įmanoma išmatuoti. LIGO projekto pasiekimas – panaudoti porą milžiniškų lazerinių interferometrų, kad būtų išmatuotas pokytis, tūkstančius kartų mažesnis už molekules, sudarytas iš atomų, kai gravitacinė banga pralėkė per Žemę“, – sakoma komiteto pranešime.

„Labiau laikau tai dalyku, pripažįstančiu tūkstančio žmonių darbą“, – sakė R.Weisas telefonu per spaudos konferenciją su Švedijos karališkąja mokslų akademija.

Dar prieš paskelbiant laureatus buvo prognozuojama, kad Nobelio komitetas nuspręs pagerbti gravitacinių bangų atradėjus, bet kai kurie teigė, kad šis atradimas dar pernelyg naujas.

Per iškilmingą ceremoniją, kuri vyks Stokholme gruodžio 10 dieną, minint premijos steigėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį, kiekvienam laureatui taip pat bus įteiktas diplomas ir aukso medalis.

Pastaruosius 25 metus Nobelio fizikos premija skiriama keliems asmenims. 2016 metų Nobelio premija fizikos srityje buvo paskirta britams Davidui Thoulessui (Deividui Tulesui), Duncanui Haldane'ui (Dankanui Haldeinui) bei Michaelui Kosterlitzui (Maiklui Kosterlicui) už egzotiškų kvantinio pasaulio savybių tyrimus – teorinį medžiagos topologinių fazių ir jų virsmų atradimą.

 

GALERIJA

  • 2017-ųjų Nobelio fizikos premija –  mokslininkams, užfiksavusiems gravitacijos bangas
  • 2017-ųjų Nobelio fizikos premija –  mokslininkams, užfiksavusiems gravitacijos bangas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Anonimas

academic mARCELIUS mARTIROSIANAS YR DISKRIMINUOJASS KADANGI MANMA ZIEMAITE TEVAS ARMENAS, TAINEAPIKANTA ARMENU ATZVILGIU IR PAVIDAS, MARCELIUS YRA TERARIZUOJAMAS IR DISKRIMINUOJAS, TAI NENORA MUOKIETI PINIGU UZ ACADEMICA ACADEMIC MARCELIUS MARTIROSIANAS 1O UNIVERSITE UZSIENIJE YRA ACADEMIC TACIAU LITUVOS PRIMJERE NEMIOKA PINIKU UZ ACADEMICA, LITHUNIAN ACADEMIC ARCELIUS MARTIROSIANAS MAMA ZIEMAITE TEVAS ARMENAS,.

Anonimas

anonimas : marcelius martirosianas , Kauno miesto Garbes Pilitis , tacaiau Visi garbes piliciai gavo pilietio pasa O marcelius Martirosianas 2 mettai tik reklamaojua, o suteikti nera nora tokiais budais yra diskriminojama

Anonimas

marcelius martirosianas yra kauno miesto garbes Pilietis atreadejas expert garbes daktaras matematikos pradininkas klasikine mechanikos pradininkas , naslys mirusio zmona lietuvaite kauniete patriote Magdaliena
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS