Amerikietė ir du rusai pasiekė Tarptautinę kosminę stotį | kl.lt

AMERIKIETĖ IR DU RUSAI PASIEKĖ TARPTAUTINĘ KOSMINĘ STOTĮ

  • 11

Iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane Rusijos erdvėlaiviu išskridę du rusai ir amerikietė penktadienį pasiekė Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Skrydis surengtas tvyrant didelei įtampai tarp Vašingtono ir Maskvos dėl pastarosios surengtos invazijos į Ukrainą.

Anksčiau penktadienį „Roskosmos“ kosmonautai Olegas Kononenka ir Nikolajus Čubas, taip pat NASA astronautė Loral O'Hara (Loreil O'Hara) išskrido erdvėlaiviu „Sojuz MS-24“. Po trijų valandų erdvėlaivis prisijungė prie TKS, pranešė Rusijos kosmoso agentūra.

40-metė L. O'Hara TKS praleis šešis mėnesius, o 59-erių O. Kononenka ir 39-erių N. Čubas – metus. Nei L. O'Hara, nei N. Čubas anksčiau nėra skridę į kosmosą, tačiau jie keliauja kartu su kosmonautu veteranu O. Kononenka, kuris į kosmosą skrido jau keturis kartus.

Naujai atskridusi įgula TKS prisideda prie trijų rusų, dviejų amerikiečių, japono ir Europos kosmoso agentūros atstovo.

Pakilimas įvyko po to, kai praėjusį mėnesį žlugo pirmoji Rusijos Mėnulio misija per beveik 50 metų.

Orbitinė stotis yra viena iš nedaugelio JAV ir Rusijos bendradarbiavimo sričių, nes jų ryšiai smarkiai pašlijo po to, kai Maskva pernai pradėjo puolimą Ukrainoje.

O. Kononenka ketvirtadienį per spaudos konferenciją prieš skrydį užsiminė apie įtampą, sakydamas, kad „kitaip nei Žemėje“ kosmonautai ir astronautai kosmose rūpinasi vieni kitais.

„Mes ten girdime vieni kitus, suprantame vieni kitus ir esame labai jautrūs savo santykiams, – kalbėjo jis. – Mes visada rūpinamės vieni kitais.“

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

2 to ai

prasykites pas rusus patys islaikytiniai beretnykai

jojo

Kur žiūri Anušas su anūku juk reik atimti pilietybe Nausėda pavaryk.

taigi

Atimti pilietybę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS