Prakalbo apie saugumą: socialiniai tinklai – tik nuo trylikos metų? | kl.lt

PRAKALBO APIE SAUGUMĄ: SOCIALINIAI TINKLAI – TIK NUO TRYLIKOS METŲ?

  • 2

Socialiniais tinklais leisti naudotis vaikams ekspertai rekomenduoja ne anksčiau nei nuo 13 metų. Ir būtinai – su tėvų priežiūra. Ar ir vėliau tėvai turėtų žinoti vaikų slaptažodžius, o kiek palikti jiems privatumo – ekspertų nuomonės skiriasi. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su praeiviais ir Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros projektų vadovu Liudu Mikalkevičiumi.

„Yra tėvų kontrolė, tai mes kažkiek pasižiūrim, bet leidžiam, kažkokios problemos nekeliam. Apie pavojus pasakojam. Daugiau žmona mano su vaiku šnekasi, apie viską, iš principo, apie visas grėsmes, kurios gali kilti. Kad gali būt ir kažkoks labai nemalonus dalykas kaip seksualinis išnaudojimas, kažkokių nuotraukų siuntimas. Mano vaikui 13 metų, jis pakankamai sąmoningai suvokia. Jis turi tam tikras taisykles ir jų laikosi“, – sakė pakalbintas praeivis.

„Tai dabar, jeigu internetu naudojasi, yra tokia tėvų kontrolė, kokį žaidimą įsidiegia, kontroliuoju“, – apie vaikų priežiūrą pasakojo moteris.

„Laiką bandom riboti. Mažesnį stebim, vyresnio nelabai pastebėsi. Vyresnis informuotas apie pavojus, jaunesnis dar ne viską supranta, dar mokosi“ – kalbėjo vilnietis.

Daugiau apie vaikų saugumą internete LNK žurnalistė klausė L. Mikalkevičiaus.

– Kaip internetu vaikams saugiai naudotis?

– Iš tikrųjų priklauso nuo vaiko amžiaus. Ypač jaunesniems rekomenduojame pradėti su tėvelių priežiūra. Socialinius tinklus geriausiai susikurti su tėvų priežiūra, kad tėvai sukurtų tą paskyrą, o paskui, palaipsniui, perduotų tą paskyrą, kad patys jaunuoliai nuo 14-16 metų galėtų tvarkytis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai nuo 14-16 metų gali tvarkytis patys, o kada kartu su tėveliais jau galima susikurti socialinius tinklus?

– Tai labai individualus dalykas. Kai kurie vaikai to nori jau nuo labai ankstyvo amžiaus, galbūt ir nuo 6-7 metų, pamatę bendraklasius socialinėse erdvėse. Tai drausti nereikėtų, bet tokius jaunus asmenis geriausia, kad prižiūrėtų tėveliai, kad kartu su jais keltų kažkokią informaciją. Ir šiaip, pagal rekomendacijas, patys jaunuoliai turėtų naudotis socialiniais tinklais nuo 13 metų.

– 6-7 metų atrodo dar tokie maži, darželį bebaigiantys, pirmokai… O drausti tikrai nereikėtų?

– Iš tikrųjų tie draudimai praktikoje nelabai veikia, nes vaikai yra labai išradingi ir suranda, kaip prisijungti prie socialinių tinklų. Geriau su vaiku pasikalbėti, pranešti, kad galbūt ten yra ne tik gerų, bet ir blogesnių dalykų. Ir, kaip ir sakiau, geriausia jaunesniems vaikams sukurti paskyrą kartu su tėveliais ir toje paskyroje dalyvauti. Kaip ir rekomenduoja Europos Sąjungos taisyklės, nuo 13 metų jau galima leisti patiems. Ir, žinoma, reikia atsižvelgti taip pat į ekrano laiką. Labai jauniems vaikams, iki 10 metų, rekomenduojama vos viena valanda ekrano laiko per dieną.

– O apie ką tėveliai turėtų kalbėtis su savo vaikais, ką papasakoti?

– Tai iš tikrųjų tų temų labai daug, apie ką reikėtų pakalbėti. Pradedant nuo emocinės gerovės, kad internete yra tų patyčių, reikia suprasti, kad yra žmonių ar tiesiog netikrų paskyrų, kurios užsiima patyčių ar užgauliojimo taktika. Taip pat yra saugumo tematika – yra žmonės, kurie apsimetinėja jaunesniais ar vaikais, siekiantys išvilioti turto ar kažkokių nuotraukų, galbūt pornografinio turinio. Svarbu supažindinti vaikus, kad yra ne tik jų draugai internete, bet ir kažkokie žmonės, kurie gali siekti jiems pakenkti.

– Ar tėvai turėtų žinoti vaikų slaptažodžius? Sakote, iš pradžių reikia susikurti kartu su vaiku paskyrą ir kartu naudotis, tada, aišku, žinote slaptažodį. O vėliau?

– Tai iš tikrųjų labai individualus dalykas. Tėvai turbūt yra tie, kurie geriausiai pažįsta savo atžalą. Svarbu tą slaptažodį kažkada perduoti ir suteikti teisę į privatumą. Bet iki 13 metų tikrai tėvai turėtų žinoti slaptažodžius ir prisijungimą. Vėliau jau individualiai. Galbūt kai kuriais jaunuoliais tėvai pasitiki nuo labai ankstyvo amžiaus, kiti galbūt yra labiau išdykę, tėvai norėtų ilgiau turėti tuos prisijungimus. Bet vis tiek turi ateiti tas laikas, kai reikia perduoti slaptažodžius ir suteikti teisę į privatumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Birute

Naudojasi ir mažesni vaikai vietoje profilio meškiukai gelytes ten vaikai o tėveliai sukuria anketas

Labai

skatina elektronini balsavima ir teise tuo naudotis nuo 16 metu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS