Dėl sutrikimo skrydžio metu erdvėlaivis „Starliner“ grąžinamas į Žemę pirma laiko | kl.lt

DĖL SUTRIKIMO SKRYDŽIO METU ERDVĖLAIVIS „STARLINER“ GRĄŽINAMAS Į ŽEMĘ PIRMA LAIKO

JAV aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ erdvėlaivis „Starliner“, penktadienį pakilęs bandomojo skrydžio, dėl techninio sutrikimo negalės įvykdyti savo užduoties – susijungti su Tarptautine kosmine stotimi (TKS) – ir turės būti anksčiau nei planuota grąžintas į Žemę, pranešė Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Ši nesėkmė yra skaudus smūgis agentūros planams užbaigti JAV priklausomybę nuo Rusijos erdvėlaivių, kurie šiuo metu yra vienintelė priemonė, leidžianti skraidinti astronautus į orbitinę stotį ir iš jos.

Pasak pareigūnų, „Starlainer“ kapsulėje, kuri buvo paleista be įgulos, įvyko gedimas, sutrikdęs borto laikrodžio darbą, todėl buvo išeikvota per daug degalų. Dėl šios priežasties erdvėlaivį į Žemę teks grąžinti sekmadienio rytą.

„Priėmėme galutinį sprendimą – „Starliner“ nesusijungs su @Space_Station [TKS] ir sekmadienį sugrįš į Vait Sendsą“, – per tviterį parašė NASA administratorius Jimas Bridenstine'as (Džimas Braidenstainas), turėdamas galvoje agentūros raketų poligoną Naujojoje Meksikoje.

Šio skrydžio, turėjusio tapti paskutine repeticija prieš pilotuojamą misiją, nesėkmė bus ypač skaudi „Boeing“, šiuo metu gesinančiam kitą krizę dėl savo keleivinių lainerių „737 MAX“ saugumo problemų.

Kai 2011 metais buvo uždaryta JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa, NASA pasirašė milijardų dolerių vertės sutartis su „Boeing“ ir milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) bendrove „SpaceX“, kad jos sukurtų aparatus, tinkamus amerikiečių astronautams skraidinti.

Abiejų bendrovių projektai dvejais metais atsilieka nuo plano, bet „SpaceX“ kovą jau atliko savo pilotuojamos kapsulės „Crew Dragon“ skrydį be įgulos, per kurį aparatas susijungė su TKS.

„Starliner“ iškėlusi didžiulė raketa „Atlas V“ 6 val. 36 min. vietos (13 val. 36 min. Lietuvos) laiku startavo iš Kanaveralo kyšulio Floridoje. Praėjus 15 minučių erdvėlaivis atsiskyrė nuo nešančiosios raketos.

Po starto praėjus apie pusantros valandos „Boeing“ per „Twitter“ paskelbė apie „nominalios vertės neatitinkantį įskriejimą“ į orbitą, rodantį, kad procedūra vyksta kitaip nei planuotą. Tuojau po to tiesioginė vaizdo transliacija buvo išjungta.

Laikrodžio sutrikimas

Žurnalistams J. Bridenstine'as sakė, kad išsiderino „Starliner“ borto laikrodis ir kad „ši anomalija lėmė, jog aparatas manė, kad laikas yra kitoks, nei buvo iš tikrųjų“.

Dėl šio sutrikimo „Starliner“ sudegino daugiau degalų ir įskriejo į netinkamą orbitą, todėl NASA ir „Boeing“ teko atšaukti erdvėlaivio susitikimą su TKS.

Skrydžių valdymo centro specialistai mėgino pašalinti šį sutrikimą iš Žemės siunčiamomis komandomis, bet dėl palydovinio ryšio tinklo sutrikimo nesugebėjo to padaryti laiku.

Dabar planuojama, kad „Starliner“ sekmadienį anksti ryte grįš į Žemę ir apie 7 val. 30 vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku nusileis NASA Vait Sendso komplekse.

Vadovaujant ankstesniam JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) NASA pakeitė veiklos modelį: užuot pati kūrusi raketas ir erdvėlaivį, ji šiuos uždavinius perdavė spręsti privačioms bendrovėms ir skyrė „Boeing“ bei „SpaceX“ milijardus dolerių.

Šie projektai yra nesusiję su „Artemis“ programa, numatančia, kad iki 2024 metų JAV astronautai bus vėl nuskraidinti į Mėnulį. Šiai misijai turėtų būti naudojamas ilgesniems skrydžiams pritaikytas erdvėlaivis „Orion“, kuriamas bendrovės „Lockheed Martin“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jo

Man jūsų problemos blin.....kosmosas

"Amerikos balsas"

Manoma, kad tai sovietų darbas

Audrius

Pirma mintis atėjusi į galvą- priešiškų šalių programišių veikla. Pats laikrodis vargu ar sugestų. Per dažnai atsitinka panašaus pobūdžio gedimai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS