Būna ir taip: muzikos kūrėjui teko ginčytis su dirbtiniu intelektu | kl.lt

BŪNA IR TAIP: MUZIKOS KŪRĖJUI TEKO GINČYTIS SU DIRBTINIU INTELEKTU

  • 3

Kad jau dirbtinis intelektas (DI) kuria dainas ir vaizdo klipus, kodėl jam neleidus sugalvoti ir klausimų. Pokalbis su dirbtinį intelektą muzikoje įvaldžiusiu Luku Keraičiu, kuris atsakinėjo į išties originalius, netikėtus DI klausimus.

– Kaip sugalvojote sukurti albumą su DI?

– Metų pradžioje pamačiau, kad jau įmanoma tai padaryti. Iki tol sekiau muzikos kūrimo įrankius su DI. Jie buvo gana primityvūs. O metų pradžioje pastebėjau, kad jau galima sukurti gana neblogą dainą, tai mečiau pats sau iššūkį – sukurti albumą, kurį dabar ir išleisiu.

– Kam skirtas albumas? 

– Jauniems žmonėms, kurie klauso hyperpop muzikos stilių. Jis dabar gana populiarus. Įsijaučiau į dainų kūrėjo rolę ir sugalvojau tokius žodžius vidury nakties.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Toliau L. Keraitis atsakinėjo į DI sukurtus klausimus apie muziką ir jausmus.

– Ar gali būti, kad ateityje bus kitų stilių, pavyzdžiui, DI sukurta polka? Kiek ten žanrų įvairovės?

– Manau, kad dėka šitų technologijų tikrai atsiras dar ne vienas naujas muzikos stilius. Polka su DI galima sukurti jau dabar. Tai atveria netikėtas galimybes, nors tie stiliai tikriausiai susijungs į vieną. Nebus DI muzika ir žmogaus muzika, bus vienas ir tas pats. 

– Ar teko kovoti su DI jausmais, užsispyrimais? 

– Dar ir kaip. Šitos technologijos labai naujos, tai įrankiai, sakykim, žali. Man reikėjo labai su juo ginčytis, kai bandžiau jį vesti tam tikra kryptimi. Kai aiškinau, kokį stilių kurti, kokio nekurti. Kartais jis pradeda dainuoti lietuviškai, tada dainuoja čekiškai, lenkiškai. Kartais išmeta klaidą, kartais vieno stiliaus nenori daryti. Reikėjo skirti nemažai laiko, kad rasčiau būdų, kaip su juo susikalbėti.

– Ar teko susidurti su DI išgyvenama asmenine krize?

– Yra tekę stebėti tai. Kai atsirado visokie ChatGPT įrankiai, tai tuo metu DI buvo labai neapribotas. Jis galėjo klausti įvairių klausimų, pavyzdžiui, kaip pasigaminti bombą. Buvo kelios dienos, kai jis taip atsakinėjo, tai jautėsi, kad kalbiesi su kažkuo labai nepastoviu galvoje.

 Be žmonių DI nieko nepadarys.

– Ar jūsų partneris turės atskirą vardą? Ar albumo pavadinimas skirtas jam?

–  DI man pasiūlė pavadinimus, aš išsirinkau jo pasiūlymą.

– Ar DI kada nors jūsų paprašė pertraukos?

– Juokas juokais, bet būna vakarų, kai jis veikia geriau, blogiau. Kartais atrodo, kad vieną dieną jis noriau kuria, o kitą mažiau.

– Ar nesijaudinate, kad DI pasirinks solo karjerą?

– Būtų gaila, jeigu visai mane pamestų, bet šią akimirką be manęs jam būtų sunku. Todėl, kad aš prašiau jo sukurti albumą, o jis jį sukūrė dėl to, kad aš jo paprašiau. Be žmonių DI nieko nepadarys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

čia

kurioje psichuškėje tai vyksta?

DI

cia , tiems kuriems truksta smegenu ,nes neranda kvailesniu ir nori but 'protingesniais' ,bet ....

DI

C dur nė ir G dur nius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS