Dirbtinis intelektas braunasi į Dievo namus | kl.lt

DIRBTINIS INTELEKTAS BRAUNASI Į DIEVO NAMUS

  • 16

Įėjus į vieno Vokietijos šiaurinio miesto bažnyčią gali net pašiurpti oda. Joje pamokslauja virtualus avataras, kurio galima prašyti net palaiminimo. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Gerbiamas dirbtinis intelekte, pasakyk trumpą palaiminimą į bažnyčią šįryt atėjusioms parapijietėms“, – į dirbtinį intelektą kreipėsi pastorius Michaelas Goltzas.

„Viešpats telaimina jas ir suteikia džiaugsmo bei bendrystės šį ypatingą metą mūsų bažnyčioje. Amen“, – į užklausą atsakė avataras.

Nors ir apimta nuostabos, Ingrid išdrįso prieiti prie mikrofono ir paprašyti palaiminimo savo vėlioniui broliui.

„Tegu Viešpats suteikia jam amžiną atilsį ir tegu jį apšviečia amžinoji šviesa. Tegu jis ilsisi ramybėje, o jums tesuteikia paguodą“, – tokį palaiminimą sugeneravo dirbtinis intelektas.

„Įspūdinga, baisu ir net negaliu to išreikšti žodžiais. Kūnas pagaugais eina“ – apimta emocijų kalbėjo Ingrid.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šiandien dirbtinio intelekto pastorė iš pastoriaus darbo neatims. Tai tėra meno projektas. Pats pastorius avatarą įsileido, kad bažnyčia imtųsi visuomenei aktualių klausimų.

„Dauguma žmonių, kurie rėkia esą kaip galima tai leisti, bažnyčia parsiduoda, tai neva velnias įėjęs į bažnyčią. Aš visa tai girdėjau ir anksčiau. Ir nors yra žmonių, kurie mano, kad tai blogai, yra žmonių, kurie sako, puiku, pagaliau bažnyčia imasi aktualių klausimų. Diskusijos ir debatai yra tai, ko negaliu prišaukti per sekmadienio pamokslą“, – aiškino pastorius.

Tačiau kaip ši virtualioji pastorė veikia ir kas ji yra, atsakymus randa kita dirbtinio intelekto programa ChatGPT – ji geba atsakyti panašiai kaip žmogus. Bet vokietei Gabi Lindner pritrūko žmogiškojo ryšio.

Man reikia, kad Dievo vardu kalbėtų žmogus. O tai nesuvirpina širdies.

„Labai įdomu, bet tas palaiminimas pernelyg abstraktus. Man reikia, kad Dievo vardu kalbėtų žmogus. O tai nesuvirpina širdies“, – sakė G. Lindner.

Tačiau Dievo tarnas pasakojo ir kitą istoriją – vienos 80-metės maldininkės, kuri meldė palaiminimo savo sergančiai dukrai.

„Siųsiu palaiminimą dukrai per WhatsApp, ji sakė. O prieš tai būtų tekę skambinti į jūsų duris ir prašyti palaiminimo. Bet per programą lengva nusiųsti pasveikinimą dukrai, parodyti, kad užjaučiu ją ir tai atrodo žaismingai, nors žinia paveiki ir rimta“, – pasakojo pastorius.

Panašu, taip mano ne retas, nes per keturis mėnesius virtualiąją pastorę išgirsti atėjo 14 tūkst. tikinčiųjų, o tiek čia neatvyksta net per metus. Palaiminimus ši pastorė dalins iki lapkričio 5 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Davatka \\\\\.../////

Gal tas "ITELEKTAS" vaikų nedulkins?

cha.. vokietijoj kaip ir visoj ES ,

dabar isimytinai vyrauja tik amerikoniska Satanistu iskrypeliu ir narkomanu scientologu --,,,tikyba,,, Dievas -kaip visatos ir zemes kurejas -senai is visu baznyciu ju kunigu rankomis ismestas y siukslyna....o vietoj jo pasikabino ant sienos ,, avatara,,,

prie ko čia mums

tai, kas dedasi Vokietijoje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS