Japonų verslo magnatas sako esąs sujaudintas prieš kelionę į TKS | kl.lt

JAPONŲ VERSLO MAGNATAS SAKO ESĄS SUJAUDINTAS PRIEŠ KELIONĘ Į TKS

Japonų milijardierius Yusaku Maezawa (Jusakus Maedzava) antradienį sakė esąs „sujaudintas“ prieš kelionę į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), žyminčiai Rusijos sugrįžimą į kosminio turizmo pramonę.

Y. Maezawa, kosmoso entuziastas, praturtėjęs internete prekiaudamas mados prekėmis, taip pat jo gamybos asistentas Yozo Hirano (Jozas Hiranas) orbitinėje stotyje išbus 12 dienų.

Juos skraidinsianti raketa „Sojuz“, valdoma rusų kosmoso agentūros „Roskosmos“, bus paleista trečiadienį 9 val. 38 min. Lietuvos laiku iš Maskvos nuomojamo Baikonuro kosmodromo Kazachstane.

„Jaučiuosi sujaudintas. Esu tarsi pradinukas, laukiantis mokyklinės ekskursijos“, – starto išvakarėse surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo 46 metų Y. Maezawa.

„Noriu pamatyti Žemę iš kosmoso. Noriu kyboti nulinės gravitacijos sąlygomis... [Noriu pamatyti], kaip pasikeisiu po šios patirties“, – pridūrė verslininkas.

Y. Maezawa ir Y. Hirano planuoja pasakoti apie kasdienį gyvenimą kosminėje stotyje magnato „YouTube“ kanalui ir daugiau nei 750 tūkst. jo prenumeratorių.

Pasak Y. Maezawos, jis turi 100 užduočių, kurias norėtų atlikti būdamas TKS.

Jų erdvėlaivį pilotuosiantis Rusijos kosmonautas Aleksandras Misurkinas sakė, kad turistų grafikas TKS bus labai įtemptas. Anot jo, ši misija taps tikru „iššūkiu“.

Prieš grįždama į Žemę gruodžio 20 dieną komanda stotyje surengs „draugišką“ badmintono turnyrą, pranešė kosmonautas. Y. Maezawa sakė, kad grįžęs visų pirma valgys sušius.

„Nežinomas pasaulis“

Paklaustas apie kosmoso turizmo plėtros svarbą, japonų magnatas atsakė, jog kosmosas žmonijai tebėra „nežinomas pasaulis“.

„Žmonės gali turėti vilčių ir svajonių [matydami, kad] paprastas žmogus, toks kaip aš, gali nukeliauti į tokį nežinomą pasaulį“, – pridūrė jis.

Y. Maezawa – 30-as turtingiausias žmogus Japonijoje – atskleidė, kad skrydis į kosmosą buvo jo vaikystės svajonė.

„Esu palaimintas šia galimybe ir tikrai esu laimingas, kad galiu ten nuvykti“, – sakė jis.

Anot būsimo turisto, jis „pasitiki“ rusiška raketa „Sojuz“, gabensiančia jį į TKS.

Kosminis laivas, papuoštas Japonijos vėliava ir Y. Maezawos logotipu su inicialais „MZ“, savaitgalį buvo atgabentas į paleidimo aikštelę, ruošiantis startui.

Antradienį raketą palaimino vietos kunigas tėvas Sergijus, kuris nuo 1999 metų atlieka stačiatikių apeigas visiems erdvėlaiviams, kylantiems iš Baikonuro.

„Su kiekvienu startu dalis mano sielos išskrenda iš paleidimo aikštelės kartu su raketa; o su kiekviena įgula dalis mano sielos iškeliauja į kosmosą“, – sakė dvasininkas naujienų agentūrai AFP savo cerkvėje Baikonure.

Pasak Sergijaus, tai bus jo 380-asis palaiminimas.

„Kai juos laiminu, prisiimu atsakomybę už juos“, – pridūrė kunigas.

Y. Maezawa ir Y. Hirano taps pirmaisiais per daugiau nei dešimtmetį Rusijos išsiųstais kosminiais turistais ir pirmaisiais japonų turistais, apsilankiusiais TKS.

Misijai ruošiamasi sudėtingu laikotarpiu rusų kosmoso agentūrai, pastaruoju metu susiduriančiai su daugybę kliūčių, įskaitant korupcijos skandalus ir mažėjantį finansavimą.

Kadangi JAV bendrovė „SpaceX“ dabar pajėgi gabenti NASA astronautus į TKS „Crew Dragon“ kapsulėmis, „Roskosmos“ turi užpildyti vietas savo paleidžiamuose erdvėlaiviuose „Sojuz“, todėl šiemet išplėtė civilinių kelionių mastą.

Spalį Rusija į stotį siuntė aktorę ir režisierių, orbitoje pirmąkart filmavusius vaidybinio filmo scenas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS