Jūrininkams padeda mobiliosios programėlės | kl.lt

JŪRININKAMS PADEDA MOBILIOSIOS PROGRAMĖLĖS

Vystantis išmaniosioms technologijoms, į įvairiausių programėlių jūrą įsiliejo ir su laivyba, uostų veikla susijusios programėlės.

Trys variantai

Jei plaukimas atvirose jūrose jūrininkams yra didžiausias malonumas, suprantama, su retomis išimtimis, tai apsilankymai uostuose – didžiausias stresas. Ypač nemalonūs yra susitikimai su įvairiomis kontroliuojančiomis tarnybomis.

Didžiausia pasaulyje klasifikacinė kompanija “Lloyd’s Register“ ir draudimo klubas „UK P&I Club“ sukūrė tris programėles, kurios padeda jūrininkams geriau pasiruošti susitikimams su įvairių šalių laivų tikrintojais. Su laivų priešgaisrine sauga, tarša ir uostų kontrole susietos programėlės vadinasi „Marine Fire Safety“, „Marine Pollution Protection“ ir „Port State Control“.

Jomis rekomenduojama naudotis jūrininkams prieš įplaukiant į bet kurios pasaulio šalies uostą, taip mažinant laivų sulaikymų juose galimybes.

Įvertino reikalavimus

Programėlės parengtos pagal atitinkamas konvencijas. Bene vertingiausia yra tai, kad į jas integruoti naujausios konvencijos „Dėl darbo jūrų laivuose“ reikalavimai.

Ši konvencija – gana sudėtinga. Dėl jos laikymosi pasaulyje areštuojama nemaža dalis laivų – jūrininkai dar neįpratę prie reikalavimų.

Naudojantis jūrinėmis programėlėmis, galima gauti informaciją apie normatyvinius reikalavimus ir rekomendacijas, kaip jų laikytis.

Pavyzdžiui, programėlė „Marine Fire Safety“ nurodo dažniausiai pasitaikančius laivų priešgaisrinės sistemos neatitikimus, įskaitant ir dokumentus, į kuriuos dažniausiai ir kreipia dėmesį tikrintojai.

„Marine Pollution Protection“ apima svarbiausius pagrindinius tarptautinės laivų taršos jūroje konvencijos (MARPOL) reikalavimus, nurodo svarbiausius aspektus. Kaip ir dėl laivų priešgaisrinės apsaugos, šioje srityje taip pat svarbūs yra tinkamai sutvarkyti laivų dokumentai.

Nesaugo nuo kyšininkavimo

Svarbiausia programėlė yra „Port State Control“. Ji tiesiogiai nurodo, kokiais atvejais pagal pasaulinę praktiką uostuose yra areštuojami laivai.

Jūrininkai teigiamai vertina tokių programėlių pasirodymą. Juo labiau, kad jas gauti nėra sunku – jos prieinamos tiek mobiliųjų telefonų, tiek planšetinių, nešiojamų ar stacionarių kompiuterių naudotojams per „App Store“, „Play Store“ ir „Google“ sistemas.

Programėlės skirtos tradiciniams atvejams, kai uostuose laikomasi nustatytų tarptautinių reikalavimų. Jūrininkai tikina, kad kai kuriose Afrikos, Rytų Europos šalyse tokios programėlės nepadėtų, nes ten yra sukuriamos tokios sąlygos, kurios leidžia suvokti, kad vienintelis problemos sprendimo būdas yra kyšis arba dovana.

Lietuvos jūrų kapitonų klubo pirmininkas Juozas Liepuonius teigė, kad Klaipėdos uoste tokia praktika, buvusi po nepriklausomybės atkūrimo, dabar jau yra išgyvendinta.

Jūrininkai kol kas dar nelabai noriai naudojasi naujomis programėlėmis, kurios juos iš dalies saugo nuo klaidų atplaukus į uostus.

GALERIJA

  • Pristatymas: jūrinių mobiliųjų programėlių ženklai.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS