Kinijos mokslininkai iš Mėnulio atgabentuose grunto mėginiuose rado vandens | kl.lt

KINIJOS MOKSLININKAI IŠ MĖNULIO ATGABENTUOSE GRUNTO MĖGINIUOSE RADO VANDENS

Kinijos mokslininkai iš Mėnulio pargabentuose grunto mėginiuose aptiko vandens pėdsakų, sakoma straipsnyje, penktadienį paskelbtame mokslo žurnale „Science Advances“

2020 metų gruodį Kinijos tyrimų zondo „Chang'e 5“ kapsulė pargabeno į Žemę Mėnulio grunto mėginių, anksčiau paimtų šios misijos mėnuleigio. Kinija tapo pirmąja tai padariusia šalimi nuo praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje JAV ir Sovietų Sąjungos vykdytų misijų.

„Skelbiame analizės rezultatus, pagrįstus duomenimis, surinktais „Chang'e 5“ nuleidžiamojo zondo aparatu tiriant atspindžio spektrą nuo 0,48 iki 3,2 mikrometro (diapazone)... Pagal mūsų vertinimus, Mėnulio grunto mėginyje yra 120 milijoninių dalių vandens, kurio didžioji dalis susidarė dėl Saulės vėjo“, – sakoma straipsnyje.

Nurodoma, kad mėginys buvo paimtas Audrų vandenyno šiaurinėje dalyje.

Zondas 2020 metų lapkričio 24 dieną buvo paleistas iš Kinijos pietinės Hainano provincijos ir po 112 valandų trukusios kelionės įskriejo į orbitą aplink Mėnulį.

Tų metų gruodžio 1-ąją nuleidžiamasis aparatas sklandžiai nutūpė ant Mėnulio paviršiaus iš Žemės matomame Audrų vandenyno regione.

Nuleidžiamasis aparatas surinko grunto mėginių nuo Mėnulio paviršiaus, be to, išgręžęs gręžinį, paėmė uolienų iš gilesnių sluoksnių. Kinijos nacionalinė kosmoso administracija (CNSA) nurodė, kad buvo paimta iš viso apie 1,7 kg geologinių mėginių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS