Kodėl kartais ledas būna skaidrus kaip stiklas, o kartais matinės baltos spalvos? | kl.lt

KODĖL KARTAIS LEDAS BŪNA SKAIDRUS KAIP STIKLAS, O KARTAIS MATINĖS BALTOS SPALVOS?

  • 1

Vanduo yra permatomas. Permatomas ledas kartais padengia ir asfaltą – juoduoju ledu vadinamas reiškinys yra labai pavojingas vairuotojams. Tai kodėl tada namie šaldiklyje sušaldytas vanduo tampa ne permatomu, o baltu kubeliu?

Iš tiesų, tai baltas ledas yra dažnas reiškinys ne tik jūsų šaldiklyje, bet ir gamtoje – toks padengia upes, sušąla ant kelių ir šaligatvių. Permatomas ledas yra kur kas retesnis ir žmonės nėra įpratę jį dažnai matyti. Tačiau tiesa yra ta, kad vanduo retai tėra tik vanduo – grynas H2O pasitaiko tik laboratorijose. Vandenyje yra nemažai dulkių, organinių dalelių, bakterijų, kalcio, geležies, kitų mineralų. Jame taip pat daug deguonies – ištirpęs deguonis yra tai, kuo kvėpuoja žuvys.

Taigi, kai vanduo sušąla, šios medžiagos susikoncentruoja ledo kubelio centre. Lede atsiranda daug manų įtrūkimų, nelygumų, kurie išsklaido šviesą ir žmogaus akiai atrodo balti. Norint išgauti visiškai skaidrų ledą, reikia labai švaraus, filtruoto vandens, tačiau ir tuomet gali nepavykti. Jei vanduo sušąla labai greitai, susiformuoja daug mažų ledo kristalų, o tarp jų atsiranda nelygumų. Tai taip pat išsklaido matomą šviesą ir ledas mums atrodo baltas.

Taigi, skaidrus ledas išgaunamas tik iš labai tyro vandens, kuris sušąla palaipsniui. Taip susiformuoja dideli kristalai, kurie tampriai suspaudžiami tarpusavyje ir neišsklaido šviesos. Kitaip tariant, šaldiklyje labai sunku išgauti permatomą ledą. Savo šansus pagerinsite, jei prieš tai vandenį porą kartų užvirsite, o šaldiklyje uždengsite plastiko plėvele.

O kaip permatomas ledas susidaro ant kelių? Juodasis ledas, aišku, nėra juodas. Taip jis vadinamas tik todėl, kad pro jį matomas asfaltas. Jis yra labai pavojingas, nes jį sunku pastebėti ir įvertinti, todėl daug nepatyrusių vairuotojų padaro klaidų ir patenka į bėdą. Juodasis ledas dažnai susidaro nuo lietaus ar staiga keičiantis temperatūroms. Kai ant kelio yra nemažai vandens ir jis nesudrumsčiamas, po truputį jis užšąla. Kadangi jo neveikia vėjas, jo paviršius gali būti labai lygus. Net jei nešvarumų ir pasitaiko, jie yra beveik nepastebimi, nes ir pats asfaltas nėra tobulai juodas.

Lygiai taip skaidrus ledas susidaro ant ežerų. Šis fenomenas ypač dažnai pastebimas miškų ar kalnų apsuptuose vandens telkiniuose. Čia temperatūra krenta palaipsniui ir ledo sluoksnis lėtai storėja. Jo paviršiaus nesudrumsčia vėjas, o ir pats vanduo tokiose vietose dažnai yra labai švarus. Jei toks ežeras yra kalnuose, tai ir augmenijos jame mažiau kaip ir ištirpusio deguonies.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Oho bket

Asiku patiko naxui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS