Atėjus Užgavėnėms mokslininkė iš Vulverhamptono universiteto išvedė idealaus blyno kepimo formulę, rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Telegraph“.
Matematikė Ruth Fairclough blynų kepimo sėkmės receptą suformulavo taip: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E). Kuo rezultatas arčiau šimto, tuo geresnis yra blynas.
Pasak R.Fairclough, svarbiausia šioje formulėje yra keptuvės temperatūra, žymima simboliu T. Ideali keptuvės temperatūra pažymėta raide m. Kintamasis S žymi laiką, kiek skysta tešla laikoma prieš pradedant kepti, o E - laiką, kiek iškeptas blynas aušta prieš valgant.
L yra gumulėlių skaičius skystoje tešloje, C - blyno konsistencija, k - ideali konsistencija, o F - blyno vartymų skaičius.
Mokslininkė tvirtina, kad pilti tešlą į keptuvę reikia tuomet, kai aliejus joje ima garuoti - tai yra tinkamos temperatūros požymis. Gumulėlių turi būti kuo mažiau, o pati tešla turėtų būti skysta tiek, kad šaukštas joje nestovėtų.
Tešla turi pastovėti maždaug 20 minučių, kad smulkiausios miltų dalelės sugertų pieną. Tinkamiausia yra vidutinio dydžio keptuvė, nes didelėje sunku vartyti blyną. Tiekti blynus į stalą derėtų tiesiai iš keptuvės. Pasak R.Fairclough, juos geriausia valgyti su cukrumi ir citrina.
Naujausi komentarai