Mokslininkai: iš Marso atsiųstuose vaizduose galima įžvelgti meškiuko snukutį | kl.lt

MOKSLININKAI: IŠ MARSO ATSIŲSTUOSE VAIZDUOSE GALIMA ĮŽVELGTI MEŠKIUKO SNUKUTĮ

  • 3

Jogiui, Padingtonui ir Mikei Pūkuotukui gali tekti dalytis šlove su naujoku iš Marso – nuo artimiausios mūsų planetai kaimynės paviršiaus, galima sakyti, sveikinasi simpatiškas besišypsantis meškiuko snukutis.

Galima net pamanyti, kad tas kokios nors gyvybės Marse pamestas meškiukas tik ir laukė, kol jį nufotografuos vienas ar kitas pro šalį skrendantis palydovas.

Taip ir nutiko praėjusį mėnesį, kai virš to Raudonosios planetos rajono praskrido NASA orbitinis modulis „Mars Reconnaissance Orbiter“ su galingiausia kamera, kada nors pasiųsta į Saulės sistemą.

Apdoroję vaizdus, kuriuos į Žemę atsiuntė nuo 2006-ųjų aplink Marsą skriejančiame dirbtiniame palydove įtaisyta vaizdo kamera HiRISE, mokslininkai paskelbė meškiuko snukutį primenančių paviršiaus darinių nuotrauką.

„Ten yra kalva su V formos įgriuva (nosis), du krateriai (akys) ir apskritas įtrūkimas (galva)“, – sakė HiRISE projektą vykdantys Arizonos universiteto mokslininkai.

Visiems 2 km skersmens „snukučio“ elementams galima pateikti kokį nors paaiškinimą ir visi jie rodytų, kad Marso paviršiuje vyksta labai aktyvūs procesai.

„Apskritas įtrūkimas galėjo atsirasti dėl sąnašų suslūgimo virš palaidoto smūginio kraterio, – sakė mokslininkai. – „Nosis“ galbūt yra vulkaninė ar purvo [išsiveržimo] anga, o tos sąnašos galėtų būti lava ar purvo srautai?“

HiRISE – vieno iš šešių dirbtinio palydovo prietaisų – nuotraukos padeda sudaryti itin detalų Marso žemėlapį galimoms būsimoms žmonių ar robotų misijoms.

Per pastaruosius 10 metų komandai pavyko nufotografuoti nuslenkančių griūčių ir tamsių srautų, galbūt – kažkokio skysčio. Taip pat pastebėta dulkių viesulų ir darinys, kai kam primenantis mokslinės fantastikos franšizės „Žvaigždžių kelias“ (Star Trek) išgalvotų kosmoso pajėgų „Starfleet“ logotipą.

Tačiau vieno dalyko mokslininkai nerado – šioje planetoje, kaip kai kas kažkada tikėjo, gyvenančių mažų žalių žmogeliukų.

Gairės: Kosmosas, maršas
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tadas

geda ir skaityti ir ziureti. tupas ukrainos dienrastis.

00110001111

O žemės debesyse kiekvieną dieną gali įžiūrėti ką tik nori - priklauso nuo fantazijos, žmones ir net raštus. O kituose vaizduose, pav. archeologijos radiniuose, paryškindamas ką pats nori matyti, gali pritempinėti istoriją. Taip kuriama atseit buvusią Britanijos didingą senovę, kai ji tebuvo laukinių kraštas Romos imperijoje.

...

o aš tai pagalvojau kad čia arklio zlp

SUSIJUSIOS NAUJIENOS