Mokslininkai sukūrė viskio rūšis atskiriantį elektroninį „liežuvį“ | kl.lt

MOKSLININKAI SUKŪRĖ VISKIO RŪŠIS ATSKIRIANTĮ ELEKTRONINĮ „LIEŽUVĮ“

Mokslininkai antradienį paskelbė sukūrę „dirbtinį liežuvį“, sugebantį atskirti subtilius skirtumus tarp skirtingų rūšių viskio.

Glazgo universiteto ekspertai sukonstravo miniatiūrinį „ragavimo įrenginį“, pajėgų aptikti skirtumus netgi tarp tos pačios rūšies gėrimų, brandintų skirtingose statinėse. Jo tikslumas – daugiau kaip 99 procentai.

Be to, prietaisas gali atskirti tos pačios rūšies viskį, brandintą 12, 15 ir 18 metų.

Naujoji technologija leidžia nustatyti virtinę įvairių cheminių medžiagų, esančių sudėtingame mišinyje.

Prietaisas gali būti naudojamas ne vien kokybei kontroliuoti, bet kovai su augančia prekyba suklastotais alkoholiniais gėrimais. Naudojant naująjį metodą buvo nustatyta, kad keliuose itin brangaus viskio buteliuose esantis gėrimas yra suklastotas.

„Vadiname tai dirbtiniu liežuviu, nes jis veikia panašiai kaip žmogaus liežuvis“, – sakė Glazgo universiteto Inžinerijos mokyklose lektorius Alasdairas Clarkas (Alasderas Klarkas).

„Kaip ir mes, jis negali atpažinti individualių cheminių medžiagų, dėl kurių kavos skonis kitoks negu apelsinų sulčių, bet jis gali lengvai nustatyti skirtumus tarp šių sudėtingų cheminių mišinių“, – pridūrė dėstytojas.

Viskis yra pilamas virš šachmatine tvarka išrikiuotų mažyčių aukso ir aliuminio kvadratėlių gardelės, veikiančios kaip „skonio svogūnėliai“. Tuomet mokslininkai matuoja, kaip šie elementai sugeria šviesą, sklindančią per skysčio sluoksnelį.

Aukso ir aliuminio elementų mažyčiai spalvos pokyčiai išmatuojami ir sudaromas tiriamų mėginių statistinis profilis.

„Be akivaizdaus potencialo atpažinti suklastotus alkoholinius gėrimus [šis prietaisas] taip pat galėtų būti panaudotas tikrinti maisto produktų saugą, kontroliuoti kokybę, saugumo srityje – iš tikrųjų bet kurioje srityje, kur gali praversti mobilus, daugkartinio naudojimo ragavimo metodas“, – aiškino A. Clarkas.

Viskio vertės nustatymo ir konsultavimo įmonė „Rare Whisky 101“ per praeitais metais atliktus laboratorinius tyrimus nustatė, kad iš 55 „reto“ škotiško viskio butelių, įsigytų iš perpardavinėtojų, 21 buvo suklastotas.

Jeigu šie gėrimai būtų buvę originalūs, jų bendra vertė siektų 635 tūkst. svarų (692 tūkst. eurų).

Viskio ekspertų draugijos „Keepers of the Quaich“ direktorė Annabel Meikle (Anabel Meikl) sakė, kad naujoji technologija alkoholinių gėrimų pramonei būtų labai pravarti.

„Mūsų pramonė iš tiesų sveikintų kažką, kas padėtų išaiškinti suklastotą viskį, – ji sakė BBC radijui. – Nemanau, kad meistrai miešėjai drebintų kinkas – jie būtų iš tikrųjų labai dėkingi.“

A. Meikle sakė sugebanti atskirti suklastotą viskį pagal skonį, bet technologijos galėtų būti pakeisti žmones tai atvejais, kai tenka atlikti daug monotoniškų tikrinimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS