Mokslininkė: atsisakiau nuslėpti faktus apie klimato kaitą – D. Trumpas mane atleido | kl.lt

MOKSLININKĖ: ATSISAKIAU NUSLĖPTI FAKTUS APIE KLIMATO KAITĄ – D. TRUMPAS MANE ATLEIDO

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos priešiškumas klimato mokslui nėra naujas dalykas, bet vienai mokslininkei tai kainavo darbo vietą.

„Klimato kaitos srityje dirbusio Joelio Clemento perkėlimas ir Rodo Schoonoverio liudijimo dėl klimato kaitos blokavimas galiausiai privertė šiuos du specialistus atsistatydinti. Ir tai tėra tik du pavyzdžiai iš nesuskaičiuojamos gausybės.

Bandymai slopinti klimato kaitos mokslą gali pasireikšti įvairiais būdais. Viskas prasideda nuo svarbių pranešimų apie klimato kaitą palaidojimu ir pereinama prie dar klastingesnių dalykų, kaip klimato kaitos mokslininkų stabdymo atlikti savo darbus.

2019-iųjų metų vasario mėn. aš netekau darbo, nes buvau klimato mokslininkė, kuri dirbo klimato kaitą neigiančioje administracijoje. Ir mano istorija jau nebėra unikali.

Štai kodėl aš liepos 22 d. pateikiau skundą dėl D. Trumpo administracijos veiksmų ir apie tai bei būtinybę labiau apsaugoti mokslininkus ir mokslą kalbėjau Kongrese.

Aš iš viso Nacional Park Service (NPS) dirbau 8-erius metus. Atlikau stažuotę dar tuo metu, kai šaliai vadovavo Bush’as ir nieko panašaus nepatyriau.

Įgijau mokslų daktarės laipsnį ir 2012-aisiais pradėjau darbuotis prie NPS finansuoto mano projekto, kuriuo siekėme pateikti būsimus jūros lygio ir audrų galimus poveikius 118-ai pakrančių parkų, atsižvelgiant į skirtingus šiltnamio efekto dujų išmetimų scenarijus.

Tokia informacija yra nepaprastai svarbi, norint, kad NPS galėtų tinkamai apsaugoti pakrantėse esančius parkus nuo būsimų klimato krizės padarinių.

Pirmąją mokslinio tyrimo ataskaitą įteikiau 2016-ųjų metų vasarą ir po standartiškai griežto kitų mokslininkų atlikto ataskaitos įvertinimo mano darbas 2017-ųjų metų pradžioje jau buvo paruoštas išleidimui.

Tačiau įsigalėjus naujajai administracijai, mano darbo publikavimas buvo pakartotinai atidėtas, o iš savo vadovo tegavau labai miglotus paaiškinimus, kodėl taip pasielgta.

Taigi, kelis mėnesius laukiau. Ir toliau laukiau. Vis dar laukiau ir tuomet, kai praėjus beveik metams nuo pirmojo publikavimo atidėjimo, 2017-ųjų gruodžio mėn. išėjau motinystės atostogų.

Būdama motinystės atostogose gavau elektroninį laišką iš kito NPS klimato mokslininko, kuris mane perspėjo, jog vadovybė liepė pakeisti mano ataskaitą, man net nepranešus. Jie mano ataskaitoje panaikino bet kokias užuominas apie tai, kad klimato kaitą sukėlė žmogus. Ir tai nebuvo įprastas redakcinis koregavimas. Tai buvo klimato mokslo paneigimas.

Kova tęsėsi mėnesius. Vyresnieji NPS pareigūnai kelis kartus ir dažnai agresyviai bandė mane priversti iš ataskaitos pašalinti tas nuorodas į žmogaus sukeltas klimato krizės priežastis. Jie pagrasino, kad nesutikdama su jų reikalavimais, jie išleis ataskaitą be mano, kaip pagrindinės autorės pavardės, arba išvis neišleis šios ataskaitos.

Bet kuris pasirinkimas būtų pakenkęs mano karjerai ir nusižengta moksliniam sąžiningumui. Aš tvirtai laikiausi savo.

Ir aš šioje kovoje pirmavau. Žiniasklaidos susidomėjimas, galimybė prieiti prie atvirai paviešintų mano ataskaitos duomenų galiausiai paskatino Kongreso narius ir jų laiškai NPS privertė paskelbti mano ataskaitą tokią, kokią aš ją parašiau.

Bet NPS keršijo man. Buvau priversta sutikti su užmokesčio sumažinimu ir pareigų pažeminimu, nors vis dar vykdžiau keletą projektų. Galiausiai šių metų vasario mėn., net nepaisydami to, kad mano tyrimų šaka turėjo perteklinį finansavimą, NSP atsisakė pratęsti būtent mano finansavimą.

Kai sužinojau šią naujieną, tiesioginiai mano vadovai, pageidavę, jog pasilikčiau, prašė manęs pateikti savanoriavimo paraišką ir tęsti darbus. Mano paraiška buvo atmesta be jokių paaiškinimų.

Jei dar buvo kilę klausimų ar mano darbo sutarties nutraukimas susijęs su teisėtais biudžeto apribojimais, ar tai yra bausmė už tai, kad nepakeičiau savo ataskaitos taip, kad ji atitiktų D. Trumpo administracijos darbotvarkę, tai po šio epizodo viskas tapo aišku.

Esu pavyzdys, kaip administracija, pasinaudodama menkai viešai aptartais metodais, naikina mokslinius tyrimus. Manęs iškart neatleido ir neliepė išeiti. Vietoj to, jie atpildo siekė diskretiškai, pasinaudodami biurokratijos aparatu, darydami spaudimą ir palaipsniui mažindami finansavimą.

Buvau atskirta nuo projektų, kuriuos pati parengiau ir prie jų dirbau. Įskaitant ir tuos, kurie visuomenei būtų leidę interaktyviai pamatyti, kaip pakilęs jūros lygis paveiks mūsų parkus. Štai kodėl privalome remti stipresnę mokslininkų apsaugą.

Galų gale, juk būtent mokesčių mokėtojai sumokės už mūsų apatiškumą tokiems veiksmams. Siekiant atlaikyti augančius potvynius, palaipsniui brangs mūsų infrastruktūros priežiūra. Stebėsime, kaip mūsų istorinius statinius praryja jūra.

Kadangi tai vyksta, atminkite, kad greičiausiai buvo keletas tokių mokslininkų, kaip aš, kurie įspėjo apie šiuos pavojus, bet buvo nutildyti. Dabartinė Baltųjų rūmų administracija gali vadovauti dar keletą metų, tačiau jų veiksmų padarinius mūsų planetai dar jausime šimtmečius“, – savo istoriją pasakojo moteris.

*Dr. Maria Caffrey yra klimato kaitos mokslininkė, kuri anksčiau dirbo Nacionalinio parko tarnybos (NPS) Gamtos išteklių priežiūros ir mokslo direktorate. Šiuo metu ji gyvena Denveryje, Kolorado valstijoje (JAV).

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

""mokslininke""

juokdare,ji stebetoja ,uzrase tik tai kas jau buvo .

Zmogus

naikina Miskus Zemes plaucius ,kurie valo ora ,o tai yra pagrindinis veiksnys klimato kaitai.

Geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Teisingai padarė, kad atleido! Mokslininkai privalo MASTYTI savistoviai o ne mėgdžioti vienį kitus!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS