NASA kosminis zondas „Osiris-Rex“ grįžta į Žemę su asteroido uolienų mėginiu | kl.lt

NASA KOSMINIS ZONDAS „OSIRIS-REX“ GRĮŽTA Į ŽEMĘ SU ASTEROIDO UOLIENŲ MĖGINIU

  • 2

NASA kosminis zondas „Osiris-Rex“, paėmęs nuo asteroido „Bennu“ paviršiaus didelį uolienų mėginį, pirmadienį po beveik penkerių kosmose praleistų metų pradėjo kelionę atgal į Žemę.

JAV kosmoso agentūra paskelbė, kad kosminis zondas pirmadienį prieš vidurnaktį Lietuvos laiku visu pajėgumu paleido savo variklius ir pradėjo 2,5 metų truksiančią kelionę namo.

Praėjusių metų spalį „Osiris-Rex“ atliko pirmąją NASA mėginio paėmimo nuo asteroido paviršiaus operaciją. Asteroidas „Bennu“ yra maždaug 500 metrų pločio dangaus kūnas, kuris skrieja 290 mln. kilometrų atstumu nuo Žemės.

Po to, kai apskries aplink Saulę du kartus, zondas sugrįš į Žemę 2023 m. rugsėjo 24 d.

„Daugybė „Osiris-Rex“ laimėjimų parodė, kaip ryžtingai ir naujoviškai realiuoju laiku vykdomi tyrinėjimai“, – teigė NASA būstinės mokslo administratorius Thomasas Zurbuchenas.

NASA tikisi, kad 1 mlrd. dolerių vertės misija padės atskleisti paslaptis apie Saulės sistemos kilmę. Asteroidai yra užsilikę nuo to laikotarpio prieš maždaug 4,5 mlrd. metų, kai pradėjo formuotis planetos.

„Osiris-Rex“ zondas buvo paleistas į kosmosą iš Kanaveralo kyšulio Floridos valstijoje 2016 m. rugsėjį. Jis užtruko dvejus metus, kol priartėjo prie „Bennu“ 20 kilometrų atstumu, ir dar dvejus metus, kol rado tinkamą vietą surinkti mėginį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žilvinas Ručys

virusą parveža

Diskaverio TV Historija kanalas i n f o r m u oj a, jog

Jankių NASA ASTRANAUTAI 1969 metais n e b u v o nusileidę MĖNULYJE--JAV mokslininkai profesoriai . visiškai į r o d o , kad 1969 metais NASA paskleidė politinį MELĄ-ABSURDĄ, prie a p g a v y s t ė s prisidėjo AMSTRONGAS ir kiti astronautai--kurie nebuvo n u s i k e i d ę MĖNULYJE.-------NASA n e s i t i k ė j o , kad kas nors gali išryškinti į v y k d y t ą AFERĄ, -- NASA šią aferą į v y k d ė spaudžiant to meto JAV administracijai,--tikslu aplenkti TSRS- sako JAV mokslininkai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS