NASA: Marso sraigtasparnis atliko dar vieną sėkmingą skrydį | kl.lt

NASA: MARSO SRAIGTASPARNIS ATLIKO DAR VIENĄ SĖKMINGĄ SKRYDĮ

NASA mažasis Marso sraigtasparnis „Ingenuity“, nuskraidintas į Raudonąją planetą kartu su marsaeigiu „Perseverance“, atliko jau 12-ą sėkmingą autonominį skrydį, paskelbė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija (JPL).

„Marso sraigtasparnis per vėliausią skrydį apsilankė geologijos požiūriu įdomiame Pietų Seitos rajone. Jis pakilo į 10 m aukštį ir per 169 sekundes nuskrido maždaug 450 metrų, kad apžiūrėtų vietovę [marsaeigiui] „Perseverance“, – sakoma pranešime.

Skrydis įvyko pirmadienį. Tarp jo tikslų buvo vietovės fotografavimas siekiant nustatyti, ar ją verta tyrinėti marsaeigiu. „Ingenuity“ padarė 10 spalvotų nuotraukų ir perdavė jas marsaeigiui, o šis savo ruožtu nusiuntė jas į Žemę NASA marsaeigio valdymo komandai.

Per visą buvimo Raudonojoje planetoje laiką sraigtasparnis atliko 12 skrydžių, nuskrido bendrai 2,67 km, virš Marso paviršiaus skraidė beveik 22 minutes. Pats ilgiausias buvo devintasis skrydis, kai „Ingenuity“ nuskrido 625 metrus.

Per pirmąjį skrydį Marse balandžio 19 dieną sraigtasparnis pakilo tik į 3 m aukštį ir pakilęs išbuvo tik 39 sekundes.

„Ingenuity“, kurio skersmuo 1,2 m., o svoris – 1,8 kg, yra aprūpintas dviem kameromis. Jis gali pakibti ore 20–30 sekundžių, kad nufotografuotų vietovę.

Marsaeigis „Perseverance“ su dronu „Ingenuity“ Marse sėkmingai nusileido vasario 18 dieną. Amerikiečių automatinė tarpplanetinė stotis į Marsą buvo paleista pernai liepos 30-ąją.

„Perseverance“ ieško potencialių senovinės gyvybės pėdsakų Jezero krateryje, esančiame kiek šiauriau Raudonosios planetos pusiaujo. Ši sritis prieš milijardus metų buvo ežero dugnas ir upės delta.

„Perseverance“ yra jau penktas amerikiečių marsaeigis, NASA pasiųstas tyrinėti Raudonosios planetos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS