NASA rengiasi aparatu numušti asteroidą ir pakeisti jo trajektoriją | kl.lt

NASA RENGIASI APARATU NUMUŠTI ASTEROIDĄ IR PAKEISTI JO TRAJEKTORIJĄ

  • 0

JAV kosmoso agentūra NASA trečiadienį rengiasi į kosmosą paleisti aparatą, tyčia įsirėšiantį į asteroidą, taip siekiant pakeisti jo trajektoriją.

Aparato pakilimas „Space X“ raketa „Falcon 9“ numatomas trečiadienį, 1.20 val. vietos (9.20 val. Lietuvos) laiku, iš Vandenbergo kosminių pajėgų bazės Kalifornijoje. Jis į Dimorfo asteroidą turėtų įsirėžti kitų metų spalį.

160 metrų skersmens Dimorfas, NASA skaičiavimais, Žemei pavojaus nekelia, tačiau misija sukurta užtikrinti, kad asteroidas net ir po susidūrimo nekeltų pavojaus mūsų planetai. Europos kosmoso agentūra (ESA) 2024 m. turėtų pradėti misiją, skirtą detaliau ištirti aparato ir asteroido susidūrimą.

NASA tikisi, kad 330 mln. JAV dolerių kainuosianti misija suteiks įžvalgų, kaip ateityje apsaugoti Žemę nuo bet kokių besiartinančių asteroidų.

Mokslininkai šiuo metu neturi duomenų apie Žemei grėsmę keliančius asteroidus, tačiau jie yra identifikavę 27 tūkst. netoli mūsų planetos skriejančių šių kosminių kūnų, iš kurių 10 tūkst. skersmuo yra didesnis nei 140 metrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS