Nobelio fondas atšaukė kvietimą Rusijos ambasadoriui į Nobelio premijų įteikimo ceremoniją | kl.lt

NOBELIO FONDAS ATŠAUKĖ KVIETIMĄ RUSIJOS AMBASADORIUI Į NOBELIO PREMIJŲ ĮTEIKIMO CEREMONIJĄ

  • 3

Nobelio fondas, organizuojantis kasmetinę Nobelio premijų įteikimo ceremoniją ir banketą Stokholme, šeštadienį paskelbė atšaukiantis pasipiktinimą sukėlusį savo sprendimą į šiemetinį pokylį pakviesti Rusijos ir Baltarusijos ambasadorius.

„Renkamės pakartoti praėjusių metų išimtį (...) Tai yra, nepakviesti Rusijos, Baltarusijos ir Irano ambasadorių į Nobelio premijų įteikimo ceremoniją Stokholme“, – sakoma fondo pareiškime.

2022 metais Nobelio fondas nusprendė dėl karo Ukrainoje nepakviesti Rusijos ir Baltarusijos ambasadorių į šį renginį. Sprendimas nepakviesti Irano ambasadoriaus buvo priimtas dėl protestų bangos šioje šalyje slopinimo.

Ketvirtadienį Švedijoje įsikūręs fondas paskelbė grįžtantis prie ankstesnės praktikos pakviesti visų šalių, kurioms atstovaujama Švedijoje, ambasadorius, bet šis sprendimas sukėlė piktą reakciją.

Šeštadienį fondas pareiškė, kad sprendimas buvo grindžiamas jo įsitikinimu, kad svarbu ir teisinga kuo plačiau skleisti su Nobelio premijomis siejamas vertybes. Tačiau fondas pažymėjo, kad stipri reakcija į sprendimą visiškai užtemdė šią žinią, ir pranešė kartojantis praėjusių metų išimtį.

Pernai Norvegijos Nobelio institutas į savo organizuojamą Nobelio taikos premijos įteikimo ceremoniją Osle pakvietė visus ambasadorius, o šiemet paskelbė, kad ši praktika bus tęsiama.

„Kaip ir anksčiau, visi ambasadoriai bus pakviesti į ceremoniją Osle“, – sakoma jo pareiškime.

Švedų Nobelio fondo sprendimas pakviesti Rusijos ir Baltarusijos atstovus išprovokavo pasipiktinimą Švedijoje ir užsienyje.

Raginame organizacinį komitetą paremti tarptautines pastangas izoliuoti Rusiją ir Baltarusiją.

„Kol milijonai ukrainiečių kenčia nuo neišprovokuoto karo, o Rusijos vadovybė nėra baudžiama už savo nusikaltimus, raginame organizacinį komitetą paremti tarptautines pastangas izoliuoti Rusiją ir Baltarusiją“, – socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį parašė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) penktadienį taip pat sakė nesutinkantis su Nobelio fondo sprendimu.

„Nebūčiau taip pasielgęs, jei būčiau buvęs atsakingas už kvietimus į apdovanojimų ceremoniją, ir suprantu, kad tai papiktino daugybę žmonių tiek Švedijoje, tiek Ukrainoje“, – sakė U. Kristerssonas rašytiniame pareiškime naujienų agentūrai AFP.

Keli žinomi Švedijos politikai, įskaitant Centro, Žaliųjų ir Kairiųjų partijų vadovus, pareiškė, kad boikotuos renginį dėl to, kad buvo pakviesta Rusija.

Kasmet gruodžio 10 dieną Stokholme rengiama ceremonija, kurios metu medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos sričių laureatams apdovanojimus įteikia karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustafas). Po ceremonijos rengiamas iškilmingas banketas, jame dalyvauja apie 1 200 svečių.

Tą pačią dieną Osle vyksta atskira Nobelio taikos premijos laureato apdovanojimo ceremonija.

Humanzmo pergalė

Ukraina šeštadienį sveikino Nobelio fondo sprendimą atšaukti kvietimą Rusijos ir Baltarusijos ambasadoriams dalyvauti šiemetinėje Nobelio premijų įteikimo ceremonijoje Stokholme.

„Humanizmo pergalė“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

„Dėkojame visiems, kas reikalavo atkurti teisingumą. Esame įsitikinę, kad panašus sprendimas turėtų būti priimtas dėl Rusijos ir Baltarusijos ambasadorių Osle“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Juozas

Reikėtų visoms šalims, nepritariančioms karui Ukrainoje, nedviprasmiškai ir aiškiai pareikšti, kad ir bet kokiose sporto varžybose nedalyvaus tuo atveju, jei ten bus Rusijos ar Baltarusijos piliečiai. Ir visai nesvarbu, pritaria jie karui ar ne. Tai yra jų valstybės, tegul tvarkosi namuose.

Pakrante

Reikia suteikti Putinui Nobelio premija už būsimą Rusijos žlugimą !

cinikas

siūlau įvesti Nobelio premijos nominaciją už "gero" karo, perversmo sukėlimą ir kas daugiausia sunaudojo dinamito, sprogmenų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS