Paaiškėjo, kur bus statomi „SpaceX“ erdvėlaiviai skrydžiams į Marsą | kl.lt

PAAIŠKĖJO, KUR BUS STATOMI „SPACEX“ ERDVĖLAIVIAI SKRYDŽIAMS Į MARSĄ

  • 1

JAV bendrovė „SpaceX“ trečiadienį paskelbė, kad skrydžiams į Marsą planuojamo naudoti erdvėlaivio prototipai bus statomi pietų Teksase, o ne Los Andžele.

Ši žinia, paskelbta po Kalifornijos mieste Hotorne įsikūrusios bendrovės pranešimo apie didelio masto etatų mažinimą, reiškia dar vieną smūgį valstijos ekonomikai. „Spacex“ šį sprendimą aiškina noru optimizuoti savo veiklą.

„SpaceX“ pernai gavo leidimą išsinuomoti 7,7 ha sklypą Los Andželo uosto Terminalo saloje. Planuota, kad ten bus pastatytas naujas kompleksas tarpplanetinio erdvėlaivio, dabar vadinamo „Starship“, ir jo raketos nešėjos „Super Heavy“ statyboms.

Kadangi ši teritorija yra uoste, joje buvo galimybė didžiulį erdvėlaivį ir raketą užkelti ant baržos ir nugabenti į paleidimo vietą. Šis kompleksas būtų sukūręs apie 700 darbo vietų.

Vis dėlto „SpaceX“ šio projekto nebevystys.

Bendrovės įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) savo „Twitter“ žinutėje rašo, kad „Starship“ projektavimas toliau bus vykdomas Hotorne, bet erdvėlaivio prototipai bus statomi pietų Teksase. „SpaceX“ turi raketų leidimo centrą Boka Čikoje netoli Braunsvilio; jame vienas erdvėlaivio prototipas jau yra surinktas.

„Starship“ prototipus statome (raketų) leidimo vietoje Teksase, nes dėl dydžio juos labai sunku transportuoti“, – aiškino E. Muskas.

Bendrovė toliau naudosis savo turimais kompleksais Los Andželo uoste, į kuriuos gabenamos daugkartinio naudojimo raketų „Falcon“ pirmosios pakopos ir kosminės krovinių kapsulės „Dragon“, nusileidžiančios ant vandens.

Pietų Kalifornijos pareigūnai dėjo pastangas pritraukti aukštųjų technologijų bendrovių, kad sukurtų Los Andžele „Silicio uostą“.

„Esame nusivylę, kad „SpaceX“ neplės veiklos Los Andželo uoste, bet esame patenkinti, kad jie tęs ten (kosminių aparatų) susigrąžinimo operacijas“, – sakė uosto atstovas Phillipas Sanfieldas (Filipas Zanfildas).

„Mūsų tebevykdomas darbas su „SpaceX“ ir kitomis pažangiųjų technologijų įmonėmis svarbus mūsų pastangoms plėtoti uostą, pasitelkiant inovacijas ir technologijas“, – pridūrė jis.

Praeitą penktadienį „SpaceX“ paskelbė atleisianti 10 proc. iš maždaug 6 000 savo darbuotojų – daugiausiai būstinėje Hotorne. Bendrovė aiškina, kad turi optimizuoti veiklą, įgyvendindama ambicingus ir brangius projektus, tokius kaip „Starship“ ir „Starlink“. Pastarasis yra šiuo metu kuriamas palydovų tinklas, turintis užtikrinti spartų interneto ryšį visame pasaulyje.

Prognozuojama, kad kiekvienas iš šių dviejų projektų kainuos iki 10 mlrd. JAV dolerių (8,8 mlrd. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Spec x

Garliavoj ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS