Pakistano atsigręžimas į mokslą piktina Mėnulio stebėjimais besiremiančius mulas | kl.lt

PAKISTANO ATSIGRĘŽIMAS Į MOKSLĄ PIKTINA MĖNULIO STEBĖJIMAIS BESIREMIANČIUS MULAS

  • 1

Pakistano premjero Imrano Khano (Imrano Chano) vyriausybė supykdė konservatyvius mulas savo raginimais šventojo Ramadano mėnesio pradžią šalyje apskaičiuoti pagal mokslu grindžiamą Mėnulio kalendorių.

Pakistane kiekvienais metais kyla kontroversija dėl Ramadano – devintojo ir švenčiausio mėnesio musulmonų kalendoriuje – pradžios datos.

Ramadano pradžia, jo pabaigos šventės Id al Fitro ir gedulo mėnesio Muharamo pradžia nustatoma pagal jauno Mėnulio pasirodymą.

Pakistano dvasininkų vadovaujamas „Mėnulio stebėjimo komitetas“ paskelbia, kada turi prasidėti Ramadano pasninkai, tačiau ištisus dešimtmečius vis kyla ginčų dėl jo sprendimų tikslumo.

„Kiekvienais metais Ramadano proga kyla Id (al Fitro) ir Muharamo kontroversija dėl Mėnulio stebėjimo“, – gegužės 5 dieną socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše sako Pakistano mokslo ir technologijų ministras Fawadas Chaudhry (Favadas Čaudhris). Jis sakė matęs, kaip komitetas savo apskaičiavimams naudoja „senas technologijas“ – teleskopus.

„Kai prieinamos modernios priemonės ir galime nustatyti galutinę datą, kyla klausimas, kodėl mums nesinaudoti šiomis naujausiomis technologijomis?“ – klausė jis.

F. Chaudhry ministerija suformuos naują mokslininkų, meteorologų ir Pakistano kosmoso agentūros darbuotojų komitetą ateinančių penkerių metų datoms „100 proc. tikslumu“ apskaičiuoti.

Tačiau ministrų kabinetas gali atmesti šį kalendorių, pridūrė jis.

Kitame tviterio įraše jis perspėjo, kad sprendimų, kaip valdyti šalį, „negalima palikti maulanoms (dvasininkams)".

„Į būsimą kelionę turi leistis jaunimas, ne mulos, ir tik technologijos gali vesti šalį į priekį“, – sakė jis.

Tuo tarpu Mėnulio stebėjimo komiteto pirmininkas muftijus Muneebas ur Rehmanas (Munibas Rehmanas) perspėjo, kad F. Chaudhry turėtų užsiimti savo reikalais.

„Prašiau premjero Imrano Khano, kad tik atitinkamas ministras kalbėtų apie religinius reikalus“, – spaudos konferencijoje Karačyje sakė jis.

„Ministrai, nežinantys religijos opumo, jo nesuprantantys, neturėtų laisvai komentuoti religinių klausimų“, – pažymėjo jis.

M. ur Rehmanas taip pat pabrėžė, kad komitete jau yra žmonių iš kosmoso agentūros ir kad komitetas bendradarbiauja su Meteorologijos departamentu.

Daug metų pagrindinis komiteto priešininkas yra maulana Shahabuddinas Popalzai (Šahabudinas Popalzajus), šalies šiaurės vakaruose esančios Chaibero Pachtunchvos provincijos sostinėje Pešavare įsikūręs įtakingas dvasininkas. Jis Ramadano ir Id al Fitro pradžią paskelbia diena anksčiau nei Mėnulio stebėjimo komitetas.

Šis skilimas laikomas silpninančiu nacionalinę vienybę ir visuomenės santarvę, bet daug metų dedamos pastangos sutaikyti Sh. Popalzai su centriniu komitetu kol kas yra bevaisės.

F. Chaudhry pranešimas Pakistane inicijavo debatus. Daug socialinės žiniasklaidos vartotojų dėkojo vyriausybei už bandymą siekti aiškumo, bet kiti atkreipė dėmesį į tamsiąją pusę.

„Šis sprendimas dar labiau suskaldys šalį“, – skundėsi tviterio vartotojas Mazharas Arshadas (Mažaras Aršadas).

Tuo tarpu „Ezio Odyssey“ pasivadinęs vartotojas perspėjo, kad „į valdžią atėjo neišmanėlių gauja“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

...na, neismaneliu netruksta ir pas mus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS