Privati krovininė kapsulė nugabeno į TKS gausių maisto atsargų | kl.lt

PRIVATI KROVININĖ KAPSULĖ NUGABENO Į TKS GAUSIŲ MAISTO ATSARGŲ

  • 1

Privati krovininė kapsulė, pusantros paros skridusi iš Virdžinijos, penktadienį nugabeno į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) daug maisto atsargų.

TKS dirbanti astronautė Anne McClain (En Maklein) roboto ranka sugavo JAV korporacijos „Northrop Grumman“ erdvėlaivį „Cygnus“, jiems tuo metu skriejant 415 km aukštyje virš Prancūzijos.

3,45 tonų krovinį gabenusi „Cygnus trečiadienį startavo iš Valopo salos ir pasiekė TKS per gana trumpą laiką.

Kapsulė taip pat pristatė daugybei eksperimentų skirtos įrangos ir gyvūnų, įskaitant stabligės skiepijimo tyrime dalyvausiančias 40 pelių ir tris nedidelius autonominius skraidančius robotus, padėsiančius astronautams dirbti stotyje ir už jos ribų.

Šešiems stoties gyventojams taip pat pristatyta 800 porcijų maisto, įskaitant produktus, skirtus šventinei Velykų vakarienei. Tarp kitų NASA atsiųstų kosminių patiekalų yra kiaulienos kepsnių su padažu, keptų bulvių ir pudingo su citrinomis.

„Northrop Grumman“ pavadino šią „Cygnus“ kapsulę „S.S. Roger Chaffee“ (Rodžeris Čafis) jauniausio iš trijų astronautų, žuvusių 1967 metais per erdvėlaivyje „Apollo 1“ bandymų metu kilusį gaisrą, garbei. R. Chaffee buvo vienintelis iš įgulos narių, taip ir nepabuvojęs kosmose.

„Džiaugiamės, kad į stotį oficialiai atvyko „S.S. Roger Chaffee“, – per radiją sakė A. McClain. – Niekada neužmirštame, kad stovime ant milžinų pečių. Žinokite, kad kasdien prisimename jo pasiaukojimą ir kad toliau gerbsime jo palikimą, sekdami jo aistros tyrinėjimui pavyzdžiu. Sveikas atvykęs į stotį, „S.S. Roger Chaffee“.“

Be A. McClain, TKS šiuo metu dirba dar du amerikiečiai, taip pat du rusai ir kanadietis. Kiek vėliau nei po savaitės kitas NASA komercinis tiekėjas "SpaceX" pristatys stoties įgulai dar vieną krovinį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:;(

Si zinia kartais nepavelavo, kokius 4 men? Krovini Velykom atveze dabar, o maisto menesiui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS