Rusija penktadienį pradės misiją į Mėnulį – pirmąją per beveik 50 metų | kl.lt

RUSIJA PENKTADIENĮ PRADĖS MISIJĄ Į MĖNULĮ – PIRMĄJĄ PER BEVEIK 50 METŲ

  • 13

Rusija pirmadienį pranešė, kad po daugybės atidėjimų dar šią savaitę planuoja paleisti mėnuleigį ir pirmą kartą po beveik penkiasdešimties metų sugrįžti į Mėnulį.

Paleidimas numatytas antrus metus tęsiantis Rusijos puolimui Ukrainoje, keliančiam didžiulę įtampą su Vakarais.

„(Raketa) „Sojuz“, skirta „Luna-25“ (mėnuleigiui) paleisti, buvo sumontuota“, – pranešė Rusijos kosmoso agentūra prieš pirmąją Maskvos misiją į Mėnulį nuo 1976 metų.

Pasak agentūros, paleidimas Rusijos Tolimuosiuose Rytuose esančiame kosmodrome numatytas rugpjūčio 11 dieną.

„Luna-25“ turės išbandyti minkštą nusileidimą, paimti ir analizuoti dirvožemio mėginius bei atlikti ilgalaikius mokslinius tyrimus“, – priduriama pareiškime.

Tikimasi, kad apie 800 kg sveriantis aparatas nusileis Mėnulio pietų ašigalio regione. Vis dėlto dauguma nusileidimų Žemės palydove vyksta netoli Mėnulio ekvatoriaus.

Šis paleidimas bus pirmoji Maskvos naujosios Mėnulio programos misija ir jam rengiamasi Rusijai siekiant stiprinti bendradarbiavimą su Kinija kosmoso srityje nutrūkus ryšiams su Vakarais.

Kai praėjusiais metais prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į Ukrainą, Europos kosmoso agentūra (ESA) pareiškė, kad nebendradarbiaus su Maskva dėl būsimo „Luna-25“ paleidimo ir tolesnių, 26-osios ir 27-osios, misijų.

Nepaisant pasitraukimo, Maskva tuo metu teigė, kad tęs savo planus Mėnulio srityje ir pakeis ESA įrangą rusiškais moksliniais prietaisais.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

jo

galetu ir islaikytinius beretnykus su sovietiniu oziu pasiimt

Anonimas

tegu skrenda bet nepamirsta pasiimt tos raudonuosius kremliaus fasistus .

nejaugi, jie gi pralaimi, rusijos nebeliks

o jie matai jau isskrenda kur nebuvo jau 50m . Gaila Ukrainos, Pabaltijo ir Lenkijos, vel istums i kara.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS