Rusijos robotas androidas FEDOR sėkmingai sugrąžintas į Žemę | kl.lt

RUSIJOS ROBOTAS ANDROIDAS FEDOR SĖKMINGAI SUGRĄŽINTAS Į ŽEMĘ

Žmogaus pavidalo robotas FEDOR šeštadienį buvo sėkmingai sugrąžintas į Žemę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS), praėjus dviem savaitėms po susijungimo incidento, dėl kurio šis androidas kosminę laboratoriją pasiekė vėliau nei planuota, šeštadienį pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

Per penktadienį vakare surengtą tiesioginę televizijos transliaciją buvo matyti, kaip Rusijos erdvėlaivis „Sojuz MS-14“ atsiskyrė nuo TKS. Vėliau „Roskosmos“ per tviterį pranešė, kad kapsulė su FEDOR sėkmingai nusileido Kazachstane 0 val. 32 min. Maskvos (ir Lietuvos) laiku.

Sidabro spalvos androidas FEDOR, taip pat žinomas kaip „Skybot F850“ yra 1,8 m aukščio ir sveria 160 kilogramų androidas. Jis tapo pirmuoju Rusijos į kosmosą pasiųstu žmogaus pavidalo robotu, bet panašių aparatų anksčiau į orbitą buvo iškėlusi Japonija ir JAV kosmoso agentūra NASA.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad TKS įgula išbandė FEDOR gebėjimą atkartoti judesius, atliekamus egzoskeletus dėvinčių žmonių.

Tokie robotai vėliau turėtų būti naudojami atliekant pavojingas misijas, pavyzdžiui, darbus atvirame kosmose, nurodė „Roskosmos“. Agentūros vadovas Dmitrijus Rogozinas sakė, kad šiuos aparatus ketinama naudoti ir per planuojamą Rusijos skrydžių į Mėnulį programą.

Iš pradžių buvo planuota, kad robotas į TKS atvyks rugpjūčio 24-ąją, bet dėl techninio gedimo „Sojuz“ su TKS susijungė trimis dienomis vėliau, per antrąjį mėginimą.

Rusijos kosminę programą pastaruoju metu ištiko keletas nesėkmių, įskaitant pernai įvykusią avariją startuojant pilotuojamam erdvėlaiviui, per kurią astronautai buvo sėkmingai evakuoti ir nenukentėjo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pastarosiomis dienomis pažėrė priekaištų „Roskosmos“ pareigūnams dėl vėluojančių darbų įrengiant naują kosmodromą šalies Tolimųjų Rytų regione.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

idomu

Klumpakoju klumpių dėžutė dar vis skrieja orbitoje sklesdama draugės komunistės linkėjimus kitų planetų komunistams?

Mechanikas

"... TKS įgula išbandė FEDOR gebėjimą atkartoti judesius, atliekamus egzoskeletus dėvinčių žmonių". Rusijos FIODORAS - ne robotas, o operatoriaus valdomas manipuliatorius. . Mano replės taip pat manipuliatorius, o AŠ - REPLIŲ OPERATORIUS; mano egzoskeletas - tepaluotos darbo pirštinės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS