Rusų erdvėlaivis „Sojuz“ prisijungė prie TKS | kl.lt

RUSŲ ERDVĖLAIVIS „SOJUZ“ PRISIJUNGĖ PRIE TKS

  • 0

Rusų erdvėlaivis „Sojuz MS-25“ pirmadienį sėkmingai prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS), praėjus keturioms dienoms po to, kai jo startas buvo atidėtas dėl techninės problemos, pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

Šeštadienį startavusiu erdvėlaiviu į TKS atskrido pirmoji baltarusių kosmonautė Marina Vasilevskaja, patyręs rusų kosmonautas Olegas Novickis ir JAV astronautė Tracy Dyson (Treisi Daison).

„Sojuz MS-25“ prisijungė prie TKS“, – sakoma „Roskosmos“ pranešime.

O. Novickis ir M. Vasilevskaja orbitoje praleis 14 dienų ir namo sugrįš erdvėlaiviu „Sojuz MS-24“ su JAV astronaute Loral O'Hara (Loreil O'Hara), o T. Dyson kosmose praleis 184 dienas.

Ketvirtadienį „Sojuz MS-25“ startas paskutinę minutę buvo atidėtas, tad kilo naujų klausimų dėl Rusijos kosmoso programos patikimumo. Tai buvo dar viena nesėkmė Rusijos kosmoso programai, kurią persekioja finansinės problemos, skandalai, korupcija ir gedimai.

TKS, tapusi tarptautinio bendradarbiavimo po Šaltojo karo simboliu, dabar, tvyrant įtampai dėl Maskvos karo Ukrainoje, yra viena iš nedaugelio likusių Rusijos ir Vakarų bendradarbiavimo sričių. NASA ir jos partneriai tikisi toliau eksploatuoti orbitoje skriejančią stotį iki 2030 metų.

NASA sustabdžius savo daugkartinių erdvėlaivių programą, rusiški „Sojuz“ beveik dešimtmetį  buvo vieninteliai erdvėlaiviai astronautams skraidyti tarp Žemės ir TKS, tačiau dabar JAV pradeda naudotis privačiomis „SpaceX“ raketomis ir kapsulėmis, ir Rusijos monopolija pilotuojamiems skrydžiams į kosmosą baigėsi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS