Sukurtas „juodžiausias metalas“, šviesą paverčiantis garais | kl.lt

SUKURTAS „JUODŽIAUSIAS METALAS“, ŠVIESĄ PAVERČIANTIS GARAIS

  • 0

Garų panaudojimas jau sykį pakeitė mūsų istoriją – tai buvo per pramonės perversmą, kai buvo išrastos pirmosios garo mašinos. Dabar Kinijos mokslininkai sukūrė „tamsiausią metalą“, kuris paverčia saulės šviesą į garus 90 procentų efektyvumu.

Nauja medžiaga pagaminta iš aukso ir vadinama „plazminiu sugertuvu“, ji sugeria 99 proc. matomos šviesos. Ji daugeliu aspektų pranašesnė už kitas šiuo metu egzistuojančias absorbuoti gebančias medžiagas. Dėl savo ypatingų savybių naujai sukurta medžiaga gali paversti saulės energiją į garus net tuomet, kai saulės šviesa yra žemo intensyvumo.

Negana to, ši medžiaga geba save deformuoti, kad prisitaikytų prie sąlygų. Anot tyrėjų, išradimas gali būti panaudojamas saulės energijos gavyboje, tobulinant vandens valymo technologas, gaminant detektorius ar jutiklius.

„Garai gali būti naudojami naikinti bakterijas biomedicinoje. Kitas pritaikymo būdas – naudoti garus varikliams generuoti elektrą, taip pat garais galima valyti vandenį. Yra įvairių sričių, kuriose galima panaudoti mūsų absorbuojantį metalą“, – užtikrintai dėstė tyrimo autorė prof. Jia Zhu iš Nankino universiteto Kinijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS