Teisėjas leido atverti „Titaniką“ – ko bus ieškoma? | kl.lt

TEISĖJAS LEIDO ATVERTI „TITANIKĄ“ – KO BUS IEŠKOMA?

  • 1

„Titanikas“ nuskendo 1912 metais, tačiau ramiai gulėjo tik 1985 metų, kai buvo atrastas. Tai – istorikams labai įdomus objektas. Tačiau dabar „Titanikas“ gali būti pajudintas, nes teisėjas Virdžinijoje leido povandeniniams archeologams atverti laivo korpusą. Kam to reikia?

„Titanikas“ nuskendo po susidūrimo su ledkalniu dar 1912 metais. Kaip visi žino, tai buvo pirmoji prabangaus garlaivio kelionė. „Titanike“ buvo vienas automobilis, keli meno dirbiniai, daug laiškų, siuntinių, šiek tiek baldų ir visokių rakandų. Pats „Titanikas“, žinoma, yra labai vertingas, nors dabar iš jo beveik nieko nebeliko. Apie iškėlimą negali būti nei kalbos – iškelti tiesiog nėra ko. Iš „Titaniko“ buvo iškelti kai kurie daiktai, tačiau pats laivas nebuvo per daug  liečiamas, nes tai – masinė kapavietė.

Tai kodėl dabar buvo nuspręsta leisti nuskendusį „Titaniką“ atverti? Mokslo vardan, žinoma. „Titanike“ buvo Guglielmo Marconi radijo telegrafas. G. Marconi yra vienas iš iškyliausių mokslininkų ir išradėjų, kuris tarsi buvo nustumtas į Alexandero Grahamo Bello, Heinricho Hertzo ir kitų komunikacijas plėtojusių mokslininkų šešėlį. Nors radijo bangos buvo tiriamos ir anksčiau, mokslininkai teigė, kad jos negali plisti per didesnį atstumą. Buvo manoma, kad bandant perduoti informaciją didesniu atstumu bangos tiesiog išsisklaidys į kosmosą. Žemė yra pavali, tai kaip radijo bangos gali nukeliauti į kitą horizonto pusę? 1901 metais G. Marconi pasiuntė žinutę iš Anglijos į Kanadą ir įrodė, kad tai – įmanoma.

commons.wikimedia.org nuotr.

G. Marconi radijo telegrafas „Titanike“ buvo tikra inovacija. Jis leido laivui palaikyti ryšius su kitais laivais bei krante esančiomis stotimis. Jis taip pat leido pasikviesti pagalbos, nors „Titanikui“ tai tiesiog nepadėjo. Tas radijo telegrafas yra tikra istorinė vertybė ir istorikai norėtų jį pamatyti. Kita vertus, ištraukti tą telegrafą norėtų ne tik istorikai, bet ir verslas.

Tai kame problema? Nors teisėjas paaikšino, kad tai galima padaryti, dar reikės kelių papildomų leidimų. Ir investicijų. G. Marconi radijo telegrafas dabar yra kažkur „Titaniko“ pilve beveik 4 km gylyje. Be to, visa įranga užima beveik visą kambarį. Nors procesas jau prasidėjo, kažin, ar atsiras kompanija, kuri tai finansuos, nes tokie darbai bus labai brangūs, sukels visuomenės pasipiktinimą ir, tikriausiai, niekada neatsipirks. Juolab, kad G. Marconi radijo telegrafas nėra kažkokia prarasta technologija – mes žinome, kaip jis atrodo ir kaip veikia.

commons.wikimedia.org nuotr.

Pats G. Marconi, beje, liudijo teisme per „Titaniko“ tyrimą. Jis paaiškino, kaip radijo telegrafas veikia ir kodėl šiuo atveju jis nepadėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,apie TITANIKA maciau GERA FILMA...,

suJAUDINO iki SIRDIES GELMIU... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS