Iš TKS į Žemę kartu grįžo JAV astronautas ir du Rusijos kosmonautai | kl.lt

IŠ TKS Į ŽEMĘ KARTU GRĮŽO JAV ASTRONAUTAS IR DU RUSIJOS KOSMONAUTAI

  • 0

Į Žemę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) trečiadienį grįžta JAV astronautas ir du rusų kosmonautai – tai bus pirmasis toks nusileidimas nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios, grąžinusio Maskvos ir Vakarų šalių santykius į Šaltojo karo lygį.

„Roskosmos“ kosmonautų Antono Škaplerovo ir Piotro Dubrovo bei NASA astronauto Marko Vande Hei (Marko Vande Hėjaus) įgula grįžo į Žemę“, – informavo agentūra.

Anksčiau buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip numatytu laiku (14.28 val. Lietuvos laiku) nutūpė nusileidimo modulis „Sojuz“.

Amerikietis Markas Vande Hei (Markas Vande Hėjus) ir rusas Piotras Dubrovas TKS išbuvo rekordiškai ilgai – 355 dienas.

M. Vande Hei ir P. Dubrovas kartu išskrido į TKS iš Baikonuro praėjusių metų balandį. P. Dubrovui šiuo metu priklauso ilgiausios rusų misijos TKS rekordas.

Trečiasis grįžtančios įgulos narys yra Antonas Škaplerovas, užbaigiantis standartinę pusmečio trukmės misiją.

Maskvos ir Vašingtono santykiai grįžo į Šaltojo karo lygį, Kremliui vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą. Įsiveržimas pareikalavo jau kelių tūkstančių gyvybių, taip pat privertė 4 mln. žmonių bėgti iš šalies.

Kosmosas buvo viena iš nedaugelio Maskvos ir Vakarų bendradarbiavimo sričių, nepaliestų 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, bet dabar įtampa auga ir šiame sektoriuje.

Prognozuojama, kad Tarptautinė kosminė stotis – JAV, Kanados, Japonijos, Europos kosmoso agentūros ir Rusijos bendras projektas – ateinantį dešimtmetį nebebus eksploatuojama.

Praėjusį mėnesį „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas – entuziastingas karo Ukrainoje, Maskvos vadinamo „specialiąja karine operacija“, rėmėjas – užsiminė, kad dėl Vakarų sankcijų Rusijai iškilo grėsmė orbitinei laboratorijai.

D. Rogozinas tviteryje taip pat susikivirčijo su karjerą užbaigusiu astronautu Scottu Kelly (Skotu Keliu), aštriai kritikuojančiu Kremliaus invaziją.

Gairės: Kosmosas, tarptautinė kosminė stotis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS