Vaizdas palieka be žado: pamatykite, kaip atrodo įžymieji „Kūrybos stulpai“ | kl.lt

VAIZDAS PALIEKA BE ŽADO: PAMATYKITE, KAIP ATRODO ĮŽYMIEJI „KŪRYBOS STULPAI“

NASA kosminio teleskopo „Hubble“ 1995 metais užfiksuotas Erelio ūkas ir įžymieji „Kūrybos stulpai“ yra vienas žinomiausių astronomijos kadrų. Jie ir dabar atrodo įspūdingai, tačiau naujausias NASA paviešintas Erelio ūko vaizdas visus palieka be žado.

Tiesiog nuostabioje nuotraukoje galime matyti spinduliuojančius „Kūrybos stulpus“ ir kaip infraraudonųjų spindulių šviesa skverbiasi pro dulkes ir dujas, taip sukurdamos įspūdingą melsvą šešėlį.

NASA tvirtina, kad šiame nežemiškame vaizde galime įžvelgti, kaip „Kūrybos stulpuose užgimsta naujos žvaigždės“.

Pirmą kartą Erelio ūkas atrastas dar 1745-aisiais, šveicarų astronomo Jean-Philippe Loys de Chéseaux. Erelio ūkas nuo Žemės yra nutolęs maždaug 7000 šviesmečių.

Tuo tarpu „Kūrimo stulpai“ savo pavadinimą gavo po to, kai Arizonos valtijos mokslininkai Jeff Hesteris ir Paul Scowenas padarė nuotrauką, kurioje matyti didžiuliai stulpai.

Jie buvo žvaigždžių formavimosi proceso dalis. Tuo pačiu metu šiuos stulpus ardė gretimų intensyvių žvaigždžių skleidžiama intensyvus ultravioletinis spinduliavimas.

2015 metų „Kūrybos stulpų“ nuotrauka. Šiek tiek paryškinta ir detalesnė, palyginus su 1995-ųjų nuotrauka / NASA nuotr.

Iš nuotraukoje užfiksuotų stulpų vienas buvo net 4-5 šviesmečių aukščio, o iš debesų matomi atsikišimai yra didesni už visą Saulės sistemą.

Už šių atsikišimų esančias dujas nuo ultravioletinio spinduliavimo saugo vandenilio dujų darinys. Šios vandenilio dujos yra tankesnės nei išorėje esančios dujos, todėl ilgainiui darinyje ima formuotis prožvaigždės.

1995-ųjų nuotrauka yra įspūdinga, bet dabartinė Erelio ūkio ir tokių detalių „Kūrybos stulpų“ nuotrauka tampa visų astronomijos mėgėjų naująja ikona.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS