Kambario, kuriame mirė Napoleonas, raktas parduotas už 92 tūkst. eurų | kl.lt

KAMBARIO, KURIAME MIRĖ NAPOLEONAS, RAKTAS PARDUOTAS UŽ 92 TŪKST. EURŲ

Raktas nuo kambario, kuriame kalinamas Šv. Elenos saloje mirė Napoleonas Bonaparte'as, ketvirtadienį „Sotheby's“ aukcione po įnirtingų varžytuvių parduotas už 81 900 svarų (92 tūkst. eurų).

Surūdijęs geležinis raktas nuo kambario, kuriame buvo kalinamas ištremtas Prancūzijos imperatorius, parduotas už daugiau kaip 16 kartų didesnę nei nustatyta pradinė 3–5 tūkst. svarų kainą.

Dėl rakto varžėsi 11 potencialių pirkėjų, nurodė aukcionų namų. 

Napoleonas I mirė 1821 metais atokioje Atlanto vandenyno Šv. Elenos saloje, į kurią buvo ištremtas Didžiosios Britanijos, kai pabėgo iš Elbos salos, esančios prie Italijos krantų. 

Šv. Elenos saloje Napoleonas buvo kalinamas viloje „Longwood House“.

13 cm ilgio raktą į Britaniją pargabeno Charlesas Richardas Foxas – armijos generolas ir politikas, kuris lankėsi Šv. Elenos saloje, kai ten dar buvo Napoleono palaikai.

Manoma, kad šis raktas buvo dovana Ch. R. Foxo motinai, kuri labai žavėjosi prancūzų imperatoriumi, nurodė varžytinių rengėjai.

Raktas įdėtas į voką, ant kurio Ch. R. Foxas buvo užrašęs: „Raktas nuo kambario Šv. Elenos saloje, kuriame mirė Napoleonas ir kurį aš ištraukiau iš durų spynos 1822-aisiais“. Kartu su raktu voke buvusiame raštelyje Ch. R. Foxas nurodė tikslią datą – rugsėjo 6-ąją.

Šį raktą Ch. R. Foxo palikuoniai surado skrynioje name Škotijoje, sakė „Sotheby's“ atstovas Davidas MacDonaldas, kai buvo paskelbta apie būsimas varžytuves.  

„Jį turėjusi šeima visada žinojo, kad jis kažkur yra, bet jis buvo paslėptas, sakė D. MacDonaldas. 

Anot jo, šis raktas išsiskiria tarp kitų su Napoleonu susijusių daiktų, dažnai parduodamų aukcionuose.  

„Nuolat matome su Napoleonu susijusius daiktus, svarbius paveikslus ar baldus iš vieno iš nuostabių jo namų“, – sakė D. MacDonaldas.

„Tačiau šis raktas yra kažkas išskirtinio, ypač turint galvoje, kad jis yra nuo kambario, kuriame jis mirė“, – kalbėjo „Sotheby's“ atstovas. 

„Tai kažkas transcendentiško.... Anuomet jis buvo toks pat ypatingas, koks yra dabar“, – pridūrė D. MacDonaldas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

tironas-kurdupelis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS