Laimingi laiko neskaičiuoja: vienas kaimelis nori atsisakyti laiko | kl.lt

LAIMINGI LAIKO NESKAIČIUOJA: VIENAS KAIMELIS NORI ATSISAKYTI LAIKO

  • 0

6:00 skamba žadintuvas ir jūs kylate iš lovos. 6:15 išeinate iš dušo, 6:20 kaukia virdulys, 7:00 paliekate namus. 12:00 prasideda pietų metas, 13:00 sugrįžtate prie darbo. 17:00 baigiasi darbo diena, važiuodami namo užsukate į parduotuvę. Ciklas kartojasi kasdien. O jei atsikratytume pagrindinio jo rėmo? Sommaroy kaimelis Norvegijos šiaurėje rimtai svarsto atsikratyti laiko.

Sommaroy yra senas žvejų kaimelis, įsikūręs gerokai už poliarinio rato. Čia gyvena tik kiek daugiau nei trys šimtai gyventojų. Vienas iš jų, Kjellas Ove Hvedingas, vieną dieną pabudo ir pagalvojo, kad laikas yra ne kas kita, kaip tikra kvailystė. Absurdiškas kasdienybės matas, neturintis realios prasmės. Galbūt laikas svarbus tiems, kurie Niujorke pardavinėja akcijas, tiems, kurie miestuose metro skuba į susitikimus, ar tiems, kurie vysto tarptautinius verslus. Kam laikas reikalingas Sommaroy gyventojams? Niekam!

Iš tiesų Hvedingas niekaip nesupranta, kodėl turi gyventi pagal kažkieno kito sugalvotą tvarkaraštį. Juk Sommaroy pusę metų tvyro diena, kitą pusę metų – naktis. Orai būna įvairūs, tai kodėl tenka miegoti saulėtą naktį, o lietingą dieną eiti į darbą? Kuris darbas kaimelyje ir jo apylinkėse reikalauja bendro laiko? Joks!

Hvedingas teigia, kad norėtų, kad Sommaroy taptų vieta, kur visi gali daryti tai, ką nori, tada, kada nori. Gražus oras trečią valandą ryte? Eik pasivaikščioti. Arba eik į darbą. Kodėl turėtum miegoti? Tik dėl to, kad kitoje poliarinio rato pusėje taip sureguliuoti laikrodžiai? Dėl tradicijų?

Hvedingo idėjos jau sulaukė palaikymo. Jau vyksta viešos diskusijos, pasirodė peticijos, o ant vieno tilto turėklo Sommarøy atsirado rankinių laikrodžių eilė. Bet ar tikrai nuošalusis kaimas galėtų gyventi nesekdamas valandų?

Greičiausiai ne. Žmonės laiką sugalvojo ne šiaip sau. Suderinamas paros ritmas visuomenei padeda funkcionuoti. Jūs žinote, kada galite man skambinti – mes nemiegame daugmaž tuo pačiu metu. Net jei jūsų darbas yra lankstus, vis tiek reikės suderinti laiką su gydytoju. Kada susitiksite su draugais? Bet kada? Greitai keli jūsų draugai miegos tuomet, kai jūs esate žvalus.

Pats Hvedingas yra užsidegęs savo idėja, tačiau pasikalbėjęs su žurnalistais skuba į lėktuvą. Vėlgi, pasaulis sukasi vieningu ritmu ir lėktuvai miegančių nelaukia.

Galiausiai, sveikatai paros ritmas taip pat yra labai svarbus. Žmogus nėra prisitaikęs gyventi už poliarinio rato. Mūsų organizmui svarbūs paros ritmai. Nors to ir nejaučiate, jūsų kūnas reaguoja į tamsos ir ciklus, o tai turi įtakos kūno temperatūrai, hormonų pusiausvyrai, gijimo procesams ir virškinimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS