„Atiduotuvių kiemas“ – Panemunės paplūdimyje vyks rūbų ir daiktų mainytuvės | kl.lt

„ATIDUOTUVIŲ KIEMAS“ – PANEMUNĖS PAPLŪDIMYJE VYKS RŪBŲ IR DAIKTŲ MAINYTUVĖS

  • 5

Liepos 9 dieną nuo 12 iki 16 val. Panemunės paplūdimyje visi kauniečiai ir miesto svečiai, kuriems rūpi atsakingas vartojimas, tvari mada ir kūrybingumas yra kviečiami į nemokamą renginį „Atiduotuvių kiemas“. Gamtos apsuptyje visų dalyvių laukia edukacijos bei dirbtuvės, praktiniai patarimai, kaip atnaujinti baldą, žaislą ar nusibodusį rūbą, kur dėti namuose susikaupusias šiukšles, kad šios netaptų gamtą teršiančia atlieka.

„Tvarus gyvenimo būdas vis labiau skinasi kelią į kasdienį lietuvių gyvenimą, žmonės ne kiek dėl taupumo, kiek iš susirūpinimo dėl klimato kaitos pokyčių, ieško tvaresnių sprendimų gyvenime. Tai skatina sutelkti tvarios mados atstovus, baldų restauruotojus, atliekų tvarkytojus, ekologus ir kitus tvarius kūrėjus organizuoti edukacijas, šviesti visuomenę. Labai džiaugiamės, kad galime papildyti „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ festivalį „Pojūčių šilas“ su savo edukacine programa“, – teigė viena renginio organizatorių, tvaraus prekės ženklo „giver tag“ kūrėja Karolina Barišauskienė.

Galimybė nemokamai atnaujinti drabužinės turinį

Tvarios mados mylėtoja ir puoselėtoja kaunietė Augustė Barbora, instagrame geriau žinoma kaip „Dressedherring“ įkūrėja, renginyje žada patarti, kaip susikurti originalų ir tvarų drabužinės turinį, išvengiant greitosios mados parduotuvių. Taip pat papasakoti, į ką atkreipti dėmesį ieškant „savo“ daikto dėvėtų drabužių parduotuvėse.

„Neprisipirk nereikalingų rūbų „kuistukuose“ vien dėl to, kad jie pigūs. Jei dvejoji dėl drabužio, paklausk savęs, ar pirktum jį, jei kainuotų ne 5, o 50 Eurų. Tai labai geras filtras, padėsiantis neprisipirkti nereikalingų daiktų“, – vieną patarimą prieš renginį atskleidė mergina.

A. Barbora / A. Barboros asm. archyvo nuotr.

A. Barbora nemėgsta „klijuoti etikečių“. To nedaro ir kalbėdama apie save. „Nesu ekspertė ar stilistė, tiesiog dirbu tai, kas man teikia didelę laimę“ – džiaugėsi pašnekovė.

Instagramo paskyroje ji dalinasi ne tik parduodamais „kuistukų“ radiniais bei linksmais reels’ais, tačiau ir faktais apie mados pramonės žalą mūsų planetai. Pasak jos, pasakoti apie atsakingą vartojimą ir tvarią madą ji panoro pamačiusi milžiniškus tekstilės sąvartynus.

„Kai pradėjau labiau tuo domėtis, sužinojau, kad nemažai greitosios mados ženklų neparduotus drabužius tiesiog išmeta. Tuomet pasidarė labai pikta ir liūdna. Mes, kaip vartotojai, turėtume apmąstyti savo įpročius ir pirkti atsakingiau. Todėl kviečiu į šaunų renginį, kur turėsite galimybę atsinaujinti savo drabužinės turinį neperkant naujų daiktų. Atsineškite spintose užsigulėjusius, „geresnių laikų“ belaukiančius rūbus, batus ir aksesuarus, kuriuos galėsi atiduoti arba išsimainyti į kitus“, – pasakojo A. Barbora.

Baldų atnaujinimo pamokos

Kartais atsibosta ne tik suknelė, bet ir sofa ar stalas. Tačiau išmesti dar gero daikto nesinori. Kaip jį atnaujinti, puikiai žino Babtuose įsikūrę medžio meistrai, baldininkai – broliai Martynas ir Vytautas Švitros. Inžinieriaus ir ekonomisto mokslus krimtę vyrai sako save atradę visiškai kitame amplua – kaip medžio meistrus. Šis darbas, o ypač – senų medžio gaminių restauravimas – jiems teikia didžiausią malonumą. Tarp jų atnaujintų daiktų – daugybė stalų, kėdžių, o štai prieš porą metų broliai Švitros restauravo vieno iš Kauno simboliu laikomo Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios (Soboro) duris.

„Atnaujinti galima bet kokį medžio baldą, pavyzdžiui, laiptus“, – įsitikinęs Martynas Švitra, „Atiduotuvių kiemo“ lankytojams pademonstruosiantis keletą „pasidaryk pats“ idėjų.

Vytautas ir Martynas Švitros / Asm. archyvo nuotr.

Mažinti sąvartynus ugdant visuomenės sąmoningumą

Renginio lankytojai sužinos, kur keliauja mūsų šiukšlės – nuo buitinių atliekų, tekstilės iki statybinių medžiagų likučių. Atėjusieji prisimins atliekų rūšiavimo pradžiamokslį, taip pat sužinos, kur veikia atiduotuvių bei stambiagabaričių atliekų punktai bei kokias atliekas ten galima pristatyti.

Remiantis naujausia visuomenės apklausa, kuri buvo atlikta 2022 m. Aplinkos ministerijos užsakymu, visas namų ūkyje susidarančias atliekas rūšiuoja 60 proc. Lietuvos gyventojų, to nepakanka, kad taptume šalimi be atliekų sąvartynuose.

„Itin svarbu ugdyti visuomenės sąmoningumą ir aiškiai kalbėti apie tai, kokios yra atliekų šalinimo bei perdirbimo sąlygos ir nauda, o kokios grėsmės kyla elgiantis ekologiškai neatsakingai. Tik taip galėsime sumažinti atliekų kiekius sąvartynuose ir gyventi tvariau“, – teigė vienas renginio organizatorių, Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (Kauno RATC) vadovas Laurynas Virbickas.

Renginyje veiks ir tvari žaidimų erdvė vaikams, vyks rūšiavimo turnyrai, todėl užsiėmimų netruks visai šeimai.

GALERIJA

  • A. Barbora
  • Vytautas ir Martynas Švitros
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

wandai

Skaiciuokite kiek kartu straipsnyje pavartotas zodis " tvarumas " !!!!!! Priveze siuksliu is EUROPOS ir ne tik , dabar nebezino ka daryti ! ! ! .

Anonimas

Šaunuoliai sumanytojai. Visoje Europoje seniai vyksta tokie dalykai. Žmonės pamatę pasaulio tai supranta ir žino.

Dalia

Seni daiktai,kazkieno nesioti.Biauru butu uzsideti.Geriau maziau drabuziu tureti,bet ne is skudurinu nupirktu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS