Dailininko V. Vaitkevičiaus dovana teatrui šimtmečio proga – įspūdingo dydžio freska | kl.lt

DAILININKO V. VAITKEVIČIAUS DOVANA TEATRUI ŠIMTMEČIO PROGA – ĮSPŪDINGO DYDŽIO FRESKA

  • 9

Kaunietis ir daugelyje pasaulio šalių žinomas dailininkas Vidmantas Vaitkevičius užbaigė įspūdingo dydžio freską, skirtą šimtmetį švenčiančiam teatrui. Jos ilgis – apie dešimt metrų, aukštis daugiau nei trys metrai, o ją pamatyti galės visi teatro žiūrovai, nusileidę į teatro rūsį.

Freskoje atsispindi Nacionalinio Kauno dramos teatro pastatas ir jo scena, užpildyta skirtingų personažų, Kauno pilis ir miesto rotušė. Pastatų triptiką puošia keliaujančių žmonių figūros. Kūrybinis procesas truko apie porą mėnesių ir visu savo grožiu atsiskleidė palaipsniui. Menininkas neskaičiuoja sunaudotų medžiagų ir skirto laiko, – jo misija palikti ilgalaikę dovaną teatrui.

Rugpjūčio-spalio mėnesiais Didžiosios scenos fojė veikė autoriaus darbų paroda „Gėrio spalvos Kaune“ – . didelio formato ir skirtingų technikų darbai, vaizduojantys Kauno architektūrą, erdves. V. Vaitkevičiaus asmeninėje kolekcijoje – apie 50 skirtingo formato darbų, skirtų Kaunui. Dailininko drobės puošė ir teatro vitrinas Laisvės alėjoje, vaizduojančios Kauno architektūrą.

Apie autorių:

V. Vaitkevičiaus (Vidma Wait) asmenybė išryškėjo dar besimokant Kaune, Juozo Naujalio meno mokykloje.

1980 m. jis tapo Lietuvos jaunųjų dailininkų konkurso tapybos laureatu. Po sėkmingų tapybos studijų Vilniaus dailės akademijoje, Vidmantas Vaitkevičius įgijo stiklo specialybę Vilniaus dailės akademijos Kauno filiale.

Vėliau 1990–1993 m. tapybos žinias gilino Leipcigo (Vokietija) meno kolegijoje. Intensyviai dirbantis dailininkas yra surengęs 47 personalines parodas Lietuvoje, Latvijoje, JAV, Japonijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Rusijoje ir kitose pasaulio šalyse.

V. Vaitkevičius įsitikinęs: darbas žmogų daro laisvą. Menininkas Lietuva neapsiriboja, jis yra sudaręs sutartis su penkiomis Europos galerijomis, dalyvauja tarptautiniuose simpoziumuose ir pleneruose, kūrybinių idėjų semiasi tėvynėje ir keliaudamas po svečias šalis. Vidma Wait gyvena Didžiojoje Britanijoje. Grįžęs į Lietuvą, dailininkas organizuoja asmenines pamokas norintiems įvaldyti piešimo akvarele techniką, tapybos ant šilko ir tapybos ant drobės akrilu bei sieninės tapybos techniką.

Autoriaus darbuose akį patraukia skirtingo dydžio spalvingos abstrakcijos, kuriose ypatingą rolę vaidina atviras kontūro, neretai blizgančio, bet „nesaldaus“, žaidimas su medžiaga. Žaidimo taisyklės be ribų – nuo visiško aiškumo iki neįmenamos paslapties, o žaidimo erdvei suponuoti autorius pasitelkia ryškias nuotaikingas spalvas, pasiduodančias subtiliam medžiagos diktatui.

Daugiau autoriaus darbų galite rasti čia.

GALERIJA

  • Dailininko V. Vaitkevičiaus dovana teatrui šimtmečio proga – įspūdingo dydžio freska
  • Dailininko V. Vaitkevičiaus dovana teatrui šimtmečio proga – įspūdingo dydžio freska
  • Dailininko V. Vaitkevičiaus dovana teatrui šimtmečio proga – įspūdingo dydžio freska
  • Dailininko V. Vaitkevičiaus dovana teatrui šimtmečio proga – įspūdingo dydžio freska
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jooooooo

Šitas kabutėse menininkas VDA net diplomo neapsigynė, baisus tas jo darbas. Kičas.

PROFAS

Gali buti ir taip

Jonas

tai yra baisu. Beskonybė ir nesąmonė. Modernistinis interjeras teatre, ir turgaus meno invazija. Kančas tikrai nepritartų...Teatralai neturi jokio skonio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS