Dizaino savaitė – nuo balkonų puošybos iki rutinos įamžinimo | kl.lt

DIZAINO SAVAITĖ – NUO BALKONŲ PUOŠYBOS IKI RUTINOS ĮAMŽINIMO

Įvairaus formato šviečiamieji ir pramoginiai renginiai, parodos, kūrybinės dirbtuvės – tai galima paslėpti po raidėmis DS. "Dizaino savaitė" – tai vienas iš renginių, įtrauktų į Kauno miestui svarbių renginių sąrašą. "Dizainas Kaunui nėra svetimas", – šyptelėja iniciatyvos kuratorius Kaune, visuomenės veikėjas, verslininkas Giedrius Bučas. Pokalbis su juo – apie tai, kas gegužės 5–11 d. vyks mūsų miesto erdvėse.

– Netrukus startuoja iniciatyva, kuri šiemet tuo pačiu metu vyks net penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Esate Kauno renginių kuratorius, nebijočiau skambaus pavadinimo "renginio siela". Kodėl?

– Prieš trejus metus vienas "Lietuvos dizaino forumo" įkūrėjų vilnietis Vytautas Gurevičius po mano raginimo daryti daugiau renginių Kaune man pasakė: "Jei nori – daryk." O iki tol DS dalyvaudavome kaip salonas ir visi kiti kaip dalyviai buvo tik atskiros įmonės, kurios savo salonuose ar kitose erdvėse pasakodavo apie savo veiklą, pristatydavo produktus. Tiesa, jų buvo labai mažai, todėl pasiūliau renginius Kaune daryti didesnės apimties ir platesnei auditorijai, nes, mano manymu, mums trūksta dizainiškumo.

– Įdomi sąvoka. Kas tai?

– Dizainiškumas? Nesu dizaineris, bet žinau, kas man patinka, sekame pasaulines tendencijas. Aplink visur įprasta mums komercija ir visi per tai pateikia save, o aš manau, kad galima daryti kitaip. Nenutolstu nuo verslo, bet norisi visuomenei pateikti idėjų, pristatyti įdomių prekių, o gal tiesiog įkvėpti kūrybai – tai tam tikra prasme vienas DS tikslų.

– Kokie dar DS tikslai?

– Visuomenė supažindinama su dizaino procesu. Čia dalyvauja ir profesionalai, ir pradedantys kūrėjai. Tai suvienija visas grupes, visas bendruomenes, kalbančias apie dizainą. Verslas, menas, inovacijos, vartojimo kultūra – visa tai susipina. Bene pagrindinis DS tikslas – platformos suteikimas meno, dizaino bendruomenės saviraiškai, siekiant visuomenę supažindinti su dizaino kultūra ir procesu.

– Minite verslininkus, kūrėjus, vartotojus. Gal galite pateikti konkrečių pavyzdžių, paminėti pagrindinius būtent Kauno DS akcentus šiemet?

– Tam, kad DS taptų kūnu, mes daug dirbame. Subūrėme organizacinį komitetą, kuriame yra ir aukštųjų ar profesinių mokymo įstaigų, savivaldos atstovų, architektų, dizainerių, studentų ir kitų veiklių žmonių. Taip gimė DS programa, kuri yra labai spalvinga, bet kartu labai įdomi ir naudinga tiek miestiečiams, kurie jokia prasme netapatina savęs su dizainu, tiek ir įvairių sričių profesionalams, kasdien dirbantiems dizaino srityje bei miesto svečiams.

– Papasakokite plačiau apie renginius. Arba gal reikėtų sakyti: "Pasidalinkite, nes tai miestas, kuris dalinasi..."

– Taip, tai irgi viena iš temų, nes kalbėsime apie logotipo ir netgi šio konkretaus logotipo-prekės ženklo kūrimą. O jei nuo pradžių – gegužės 5-ąją visus pakviesime į erdves, kur kaimynystėje įsikūrusi tikra dizaino kalvė. Renginys "Susipažinkime" vyks Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto tarybos menėje. Tai oficiali DS pradžia, o šioje mini konferencijo kalbinsime renginių kuratorius, išsamiai pristatysime labiausiai akcentuojamus renginius mieste. Visą savaitę Rotušės a. veiks informacinis štabas, kur visi galės gauti išsamią informaciją apie DS renginius mieste. Apie savo veiklą ir per DS organizuojamus renginius papasakos Kauno gatvės meno festivalio "Nykoka" iniciatorius Tadas Šimkus.

Ignas Šalnaitis – iniciatyvos "Mano balkonas" autorius – pristatys savo idėjas apie balkonų puošybą. Apie vienos dienos parduotuvę po atviru stogu papasakos "One day fashion butique" sumanytoja Renata Janulevičienė. "Velovelo" atstovas Vytautas visiems dviračių mylėtojams atskleis šios transporto priemonės kultūros ir dizaino tendencijas. Pasisakys vienas žymus visuomenės veikėjas, architektas, Kauno miesto patriotas Audrys Karalius, kurio dėka padovanosime miestui dovaną – įamžinsime rutiną (juokiasi – aut. past.). Tai savotiškas DS spaudas.

– Skamba išties intriguojamai, bet tai kartu ir didelis iššūkis, ir atsakomybė.

– Iššūkis, bet, kaip jau ir minėjau, mes prieš trejus metus paėmėme ir padarėme. O atsakomybė neatskiriama mano gyvenimo būdo filosofija. Šiuo atveju ji dar didesnė, kadangi Kauno miesto valdžia šį renginį įtraukusi į miestui svarbių renginių sąrašą. Smagu, kad šiais metais mes ne tik organizuojame teminius renginius salonuose ar ekspozicijas miesto vitrinose, bet ir kuriame naujas tendencijas, kviesdami visuomenę aktyviai dalyvauti, siekiame išliekamosios vertės.


Informacija apie DS

Daugiau informacijos apie DS galima rasti internete adresu www.dizainosavaite.lt ir socialiniame tinkle "Facebook". Be to, Rotušės a. įsikūręs informacinis štabas, kuriame dirbsiantys savanoriai atsakys į visus klausimus apie DS.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS