Du karmėlaviškiai – per plauką nuo „Aukso vainikų“ | kl.lt

DU KARMĖLAVIŠKIAI – PER PLAUKĄ NUO "AUKSO VAINIKŲ"

  • 1

Dviejų Karmėlavos gyventojų – medžio skulptoriaus Eugenijaus Banio ir kryždirbio Ričardo Grekavičiaus darbai respublikiniame liaudies meno parodos "Aukso vainikas" konkurse įvertinti antrosiomis vietomis.

E.Banys buvo apdovanotas už vaizdinės liaudies dailės kūrinius – medžio skulptūras, R.Grekavičius – taikomosios dailės srityje už metalinius kryžius.

"Menininkai, kūrėjai, dalyvaujantys šioje konkursinėje parodoje, savo darbais atkreipia dėmesį į tikrąsias liaudies meno vertybes ir mūsų etninių tradicijų unikalumą bei garsina Kauno rajoną", – sakė Ramučių kultūros centro etnografė Jolanta Balnytė.

Abu šie Kauno rajono menininkai – žinomi kūrėjai, ilgamečiai Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariai.

Abu šie Kauno rajono menininkai – žinomi kūrėjai, ilgamečiai Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariai. E.Banys parodose dalyvauja nuo 1990 m. Lietuvos viešąsias erdves puošia jo stogastulpis ir koplytstulpis garsiam etnografui Baliui Buračui Karmėlavoje, paminklas generolui Silvestrui Žukauskui Ramučiuose, šv.Florijonas Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos kieme I.Kanto gatvėje Kaune, paminklas generolui Juozui Vitkui ir kryžius su pieta žuvusiems partizanams atminti ir kiti. Daug autoriaus darbų yra privačiose kolekcijose Lietuvoje, Anglijoje, Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Olandijoje, Švedijoje, Vokietijoje.

R.Grekavičius savo darbus pristato visoje Lietuvoje, dalyvauja įvairiuose pleneruose, rengia parodas. Kasmet dalyvauja kūrybiniuose pleneruose ir seminaruose Lietuvoje, Latvijoje, demonstruoja kalvystės amatą miestų ir amatų šventėse, mokyklose.

Konkurse "Aukso vainikas", kurio finalas šiemet vyko Širvintų kultūros centre, yra palaikomos ir populiarinamos tos kūrybos kryptys, kurių šaknys remiasi Lietuvos etninėmis tradicijomis. Tokie kūriniai – tai mūsų šalies aukso fondas, užtikrinantis tolesnį liaudies meno gyvybingumą ir tąsą. Nominuojama už geriausius paskutiniųjų penkerių metų laikotarpiu sukurtus vaizduojamojo ir taikomojo meno darbus.

Šiais metais konkursinėje parodoje dalyvavo ir pasipuošti garbingiausiu Lietuvos tautodailės apdovanojimu – aukso vainiku – siekė 27 kūrėjai, kurie pristatė savo darbus tapybos, karpinių, skulptūros, puodininkystės, keramikos, medžio drožinių, kalviškos kryždirbystės, tekstilės, kryždirbystės srityse.

GALERIJA

  • E. Banys
  • Du karmėlaviškiai – per plauką nuo „Aukso vainikų“
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saunuoliai

vyrai sekmes kurybose!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS