Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas | kl.lt

FESTIVALIS „NERK Į TEATRĄ“: INTERAKTYVUS PAVASARIO TEATRE PRANAŠAS

  • 2

Kovo 12-17 d. į Nacionalinio Kauno dramos teatro erdves sugrįžta festivalis „Nerk į teatrą“.

Po ilgesnės nei metų pertraukos, devintąjį sezoną skaičiuojantis festivalis išaugo į brandų tarptautinį įtraukiančio teatro renginį – jo programoje trijų užsienio trupių pasirodymai, eksperimentinė premjera ir gausybė dirbtuvių įvairaus amžiaus dalyviams.

Svečių spektakliai jauniesiems žiūrovams: nuo aktualijų iki oro akrobatikos

„Iš rutinos nerk į teatrą“ – kviečia festivalio organizatoriai. Jau devintasis festivalis-mugė šiemetinėje programoje jungia geriausią patirtį ir naujoves – su teatro veiklomis supažindinančias skirtingas dirbtuves ir užsienio programą – trupių iš Airijos („Fidgetfeet“), Norvegijos („Kompani13“) ir Izraelio pasirodymus. Jie skirti ne tik vaikams, bet ir suaugusiųjų publikai.

„Labai džiaugiamės, kad festivalio dalyviai pamatys įtraukiančio teatro principais kuriančių trupių pasirodymus. Štai norvegai – „Kompani13“– parodys du spektaklius – lėlių spektaklį be žodžių „Plūduriuoki“ ekologijos tema ir žaismingą pastatymą „Romeo ir Džiuljeta“. Į festivalio kvietimą atsiliepė ir trupė „Fidgetfeet“ iš Airijos, pristatysianti mums dar neįprasto žanro – oro akrobatikos spektaklį vaikams „Skrajojančios plunksnelės“. Įdomu, kad šis spektaklis sukurtas koprodukcijos principu su bičiuliais – islandų trupe „Bird&Bat“. Trupių pasirodymai – mūsų intensyvaus domėjimosi įtraukiančio teatro principais vaisius. Kiek teko matyti tokio pobūdžio spektaklių, jie pasižymi stipria įtaiga ir paveikumu, nes žiūrovas nepaliekamas pasyviai stebėti. Kiekvienas spektaklis nagrinėja konkrečiai amžiaus grupei aktualias temas: šeimos svarbą, tradicijas, norą būti priimtu ir mylimu, atsakomybę už įvykius. Labai realu, kad dešimtajame „Nerk į teatrą“ turėsime ir pas mus šiuo principu sukurtą spektaklį šeimai arba jaunimui, nes bendradarbiaujame su režisiere Agne Sunklodaite. Beje, mažieji galės pamatyti ir A. Sunklodaitės kūrybos spektaklį „Aplink pasaulį 2“, – sako Vadybos skyriaus vadovė Agnė Burovienė.

Į improvizuotą kelionę „Aplink pasaulį 2“, kurioje daug muzikos, fantazijos šėlsmo ir žaidimų vykstama kovo 14 d. 10.00 ir 12.00 val. Rūtos salėje.

Muzikinis airių trupės oro akrobatikos spektaklis „Skrajojančios plunksnelės“ („Strange Feathers“), pasakojantis kaip du paukšteliai mokosi skraidyti, žiūrovams nuo 18 mėn. iki 7 m. rodomas kovo 16 d. (šeštadienį) 15.00 ir 17.00 val. Publika įstabius akrobatinius ir šokio judesius stebės sėdėdama ant Didžiosios scenos, tad vietų skaičius ribotas.

„Kompani13“ iš Norvegijos spektaklį „Plūduriuoki“ („Float“) dedikuoja žiūrovams nuo 4 m. Jame mažiesiems suprantamai pasakojama apie labai svarbius dalykus – gamtos trapumą, žmogaus atsakomybę ir viltingą ateitį. Vizualūs ir edukaciniai pasirodymai vyks kovo 16 d. Mažojoje scenoje 10.30 ir 12.00 val.

Kitas šios trupės spektaklis „Romeo ir Džiuljeta“ yra skirtas jaunuoliams nuo 12 m. Be prabangių kostiumų, spalvingų dekoracijų ar šviesų efekto – čia visus vaidmenis meistriškai atlieka du aktoriai, kurie visiems gerai žinomą Šekspyro pjesę pasakoja naudodami savo balsą, rankas ir kūną. Spektaklyje nelieka pasyvių stebėtojų! Pasirodymai anglų kalba – kovo 15 dieną 13.00 ir 15.00 val. Rūtos salėje.

Festivalio premjera su zombiais ir neformato spektakliai

Festivalyje nekantriai laukiama kūrybinės komandos iš Izraelio premjeros pavadinimu „Kaunas Wi-Fi“ ir specialiai į Kauną atvežamo spektaklio „A-hole Fuckin Loser“ – jie rekomenduojami sulaukusiems 16 metų ir vyks anglų kalba. Abu spektaklius jungia jauno menininko Arielio Sereni Browno vardas. Taip pat „Nerk į teatrą“ dalyviai pamatys Valstybinio Šiaulių dramos teatre neseniai pristatytą tarptautinės komandos premjerą „Mindaugas“ (rež. Nikolas Darnstädt, Vokietija).

Spektaklio-teatrinio eksperimento 3D formatu „Kaunas Wi-Fi“ idėja gimė atvirame kūrybos procese, įtraukiant miesto bendruomenę ir Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius.

Vasario 14 dieną vykusios interaktyvios zombių dirbtuvės sulaukė itin gausaus būrio skirtingo amžiaus dalyvių, kurie įsijungė į spektaklio audinį – dalyvavo vaizdo epizodų ir scenarijaus rašymo kūrime. „Su Arieliu susipažinau Izraelyje vykusiame festivalyje „Isra-Drama“ po jo spektaklio „A-hole Fuckin Loser“. Labai įdomūs pasirodė jo naudojami techniniai sprendimai, multimedijos ir tuo pačiu perskaitoma spektaklio mintis. Pakviečiau Arielį ir jo komandą į mūsų festivalį, juolab, kad jo kūrybos procesas – labai atviras – tarsi dienoraščio užrašai, pildomi stebint naują aplinką, kaupiant įspūdžius ir panašiai. Tokia bus ir „Kaunas Wi-Fi“, rezidencijos teatre metu gimusi premjera. Ją rekomenduočiau visiems, kurie nori atšviežinti savo žinias apie teatrą ir yra atviri netikėtumams. O jų tikrai bus šiame spektaklyje“, – teigia teatro vadovas.

Išties, unikalu, kad pjesės „Kaunas Wi-Fi“ rašyme dalyvavo apie 60 žmonių: dirbtuvių metu gimę tekstai buvo verčiami į anglų kalbą ir virto komiksus primenančiu scenarijumi. Neįtikėtino teatrinio vyksmo, kurio metu bus atliekama gyva DJ Yogg iš Izraelio muzika, premjera vyks kovo 9 ir 10 dienomis, ir dar du rodymus bus galima pamatyti tik festivalio programoje – kovo 12 d. 19 val. ir kovo 13 d. 14 val.

Kovo 15 d. vakarą Didžiojoje scenoje rodomas labai netradicinis šiauliečių spektaklis „Mindaugas“. Šis pastatymas nėra įprasta interpretacija ar klasikos „sušiuolaikinimas“. Tai spektaklis-provokacija, veikiantis žiūrovą visais jutiminiais kanalais. Savo gigantiška scenografija, mistiška atmosfera, pribloškiančiu atlikimu, muzikos ir vaizdo derme „Mindaugas“ nuo pat pirmųjų scenų įtraukia į pirmapradį, uždarą ir nenuspėjamą teatro magijos pasaulį. Rekomenduojamas auditorijai nuo 14 metų.

Festivalio uždarymą kovo 17 d. 18 val. Didžiojoje scenoje vainikuos teatrinis šou, kurio epicentre transliacija per „Photo Booth“ programos prizmę „A-hole Fuckin Loser“ (N-16). Šis Izraelio trupės pasirodymas netelpa į žanro rėmus gerąja prasme – vaizdo ir minties šuolių variacijos sukuria individualius potyrius sukeliantį reginį.

„Per devynerius festivalio metus išaugo būrys sąmoningų teatro meno vartotojų, jeigu taip galima išsireikšti. Todėl ir festivalio programa gilėja ir skatina mąstyti arba kelti aktualius probleminius klausimus. Festivalio spektakliai būtent tokie. Man labai artima mąstančio ir mąstyti kviečiančio teatro vizija“, – teigia teatro generalinis direktorius E. Stancikas.

Dirbtuvės vyks net naktį

Festivalis „Nerk į teatrą“ neįsivaizduojamas be kūrybinių dirbtuvių ir ekskursijų. „Įdomių veiklų turėtų rasti ir teatro gurmanai, ir tik pradedantys varstyti teatro duris. Sudarydami programą, stengėmės, kad joje nestigtų interaktyvių veiklų įvairioms amžiaus grupėms, o kad būtų aiškiau – ji suskirstytas pagal amžiaus grupes: ikimokyklinukams, jaunimui, suaugusiems, šeimoms. Būtent šeštadienis rezervuotas šeimoms. Kadangi mūsų kolektyvas augina mažamečius, jausdami šį pulsą, pakvietėme tėvelius su vaikais į du spektaklius, o norinčius individualesnių užsiėmimų visai šeimai duris atvers didžiosios teatro butaforijos cechas ir jose vykstančios scenografijos arba fantazijos išlaisvinimo dirbtuvės. Visos festivalio dirbtuvės yra interaktyvios, skirtos pajausti, patirti išmėginti. Sezono metu sulaukiame daug dirbtuvių pageidavimų, bet tokia dirbtuvių įvairovę bei gausą galime pasiūlyti tik festivalio metu“, – teigia festivalio kuratorė Skaistė Jurėnė.

Viena festivalio diena – pažintinių ekskursijų diena. Jas ves aktoriai Ugnė Žirgulė, Artūras Sužiedėlis, administratorius Rimantas Štaras ir teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Ikimokyklinio ir jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams skirtos žaismingos grimo, teatrinių žaidimų, modernaus šokio ir kitos dirbtuvės.

Pakilus dar vienu festivalio auditorijos laipteliu, suplanuotos teatro profesijų „matavimosi“ – režisieriaus, šviesų dailininko, scenografo – dirbtuvės ir netgi psichodramos užsiėmimas. Įvairiapusė veikla skirta kūrybinių kompetencijų trokštantiems vyresniųjų klasių mokiniams.

Šeštadienis (kovo 16 diena) – jau minėta šeimos diena – sensorinių, pojūčių lavinimo, vaizduotės žadinimo (patiems mažiausiems) ir scenografijos dirbtuvių, o dar nepailsusiems – 2500 žingsnių ekskursijos po teatro erdves.

Dirbtuves ves aktorė Kristina Savickytė-Damanskienė, režisierius Povilas Makauskas, scenografė Marta Vosyliūtė, aktorius Gintautas Bejeris, judesio pedagogė Ema Senkuvienė, aktorė ir psichodramos specialistė Daiva Rudokaitė ir kiti.

Visiems, kam naktis yra įkvėpimo metas, skirtas renginys „Menas nemiega“ – kovo 15 d. vakarą prasidės net 6 valandas truksiantis kūrybinių ieškojimų ir atradimų seansas su Ignu Andriuškevičiumi (elektroninė muzika), Karolina Bielskyte (vaizdo projekcijos) ir Vilte Švarplyte (šiuolaikinis šokis). Dvi dirbtuvės skirtos specialiai mokytojams: psichodramos užsiėmimas su D. Rudokaite ir pasakų kūrimo su K. Savickyte-Damanskiene.

Festivalio pop-up programa

Pirmą kartą festivalio metu veiks jaunimo zona šalia teatro įsikūrusioje „Vero Cafe“ kavinėje. Joje bus galima ne tik pakelti tonusą kava, tačiau vyks ir pop-up festivalio renginiai: susitikimai su festivalio svečiais ir jų tiesioginės transliacijos teatro Feisbuko paskyroje, protmūšis teatro tema, aktorių iššūkis, stalo žaidimai ir Slemo poezijos dirbtuvės. „Festivalis, kuris didžiąja dalim skirtas jaunimui, yra ne tik teatro vadybos produktas – jo kūrime dalyvauja ir aktyvus, teatrą mylintis jaunimas. Norisi, kad ir jų idėjos praplėstų festivalio programą, virstų partizanine reklama ir panašiai. Kas kita, jeigu ne jaunimas, yra patys tikriausi šio festivalio vėliavnešiai“, – įsitikinusi A. Burovienė.

Bilietų kainos – labai draugiškos, o su dirbtuvių bilietu taikoma speciali bilieto kaina į festivalio spektaklius. Visą festivalio programą ir jaunimo zonos veiklas galima rasti specialiai festivaliui sukurtame internetiniame puslapyje www.nerkas.lt

Festivalį remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Izraelio ambasada Lietuvoje, trupių atvykimą remia fondas „Nordic Culture Point“ bei Bergeno miesto savivaldybė, „Ireland culture“.

Išnersite sausi, bet permirkę gaiviais teatro įspūdžiais.

GALERIJA

  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
  • Festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvus pavasario teatre pranašas
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sizikai -laisveje

durnanamy pavasario atostogos.....

joo

Na ir šūdas. Valio, nusigyvenom.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS