Pandemija ir menas arba gyvenimas šokio teatro „Aura“ namuose | kl.lt

PANDEMIJA IR MENAS ARBA GYVENIMAS ŠOKIO TEATRO „AURA“ NAMUOSE

Pagal scenos meno kritikų asociacijos tyrimo "Lietuvos teatras skaičiais 2019" rezultatus, Kauno šokio teatro "Aura" vadovė choreografė Birutė Letukaitė – tarp kūrėjų, pernai sukūrusių ir publikai pristačiusių daugiausia naujų kūrinių. Šiandien "Aura" laukia, kol pandemija pasitrauks ir bus atverti keliai šokiui, teatrui, muzikai.

Šis keistas laikas – didelis iššūkis tiek meno kūrėjams, tiek kultūros renginių mėgėjams: virusui nesitraukiant, visuomenę kasdien suvaržo dar daugiau apribojimų. Bet žmonės yra prisitaikantys, kūrybingi, nepasiduodantys. Ir ypač jeigu tie žmonės yra aktoriai, šokėjai – net ir už uždarų teatro durų verda produktyvus ir nuoširdus kūrybinis procesas.

Alternatyvūs būdai

B.Letukaitė džiaugiasi, kad "Aura" nesustojo dirbti per pirmąjį karantiną, o smogus antrajai viruso bangai, teatras dar labiau susivienijo ir laikėsi teatro sezono pradžioje užsibrėžtų tikslų.

Pirmojo karantino metu šokėjai dirbo namuose – kūrė trumpus pasirodymus savo aplinkoje: apie pasaulį, apie savo jausmus. Vaizdo pasakojimai buvo keliami į internetą ir prieinami teatro išsiilgusiai publikai. "Nuo vasaros pabaigos gyvename kaip viena šeima – beveik visą dieną praleidžiame kartu studijoje, po darbo skirstomės namo, neturime jokių kontaktų su išore", – komentuoja teatro vadovė.

Nėra pasirodymų, todėl teatre vyksta kūrybinis darbas: pamokos, kuriamos šokio miniatiūros, spektakliai, šokio edukacijos. Kadangi negalima pakviesti žiūrovų žiūrėti šokio, choreografė sugalvojo dar labiau atskleisti "Auros" teatro užkulisius, jo kasdienybę: kas vakarą pristatyti naują siužetą ir iš arti parodyti šokėjų kasdienybę: kaip jie mankštinasi, bendrauja salėje, ką veikia, kaip gimsta spektaklių fragmentai, – tas akimirkas, kurių paprastai atėjęs į teatrą nepamatysi.

Menininkė skatina susivienyti, iš visų jėgų laikytis pozityviai, neprarasti tikėjimo, persvarstyti savo vertybes, santykį su pasauliu.

Artėjant šventėms, trupės nariai jau išvyko atostogų į namus Europoje ir už jos ribų, todėl planuojama, kad vaizdo transliacijos iš "Auros" namų bus atnaujintos sausį.

Šokis prieš kompiuterį

Kaip ir daugumai, pandemija pakoregavo teatro planus: nuo praėjusio pavasario taip ir neįvyko žinomo choreografo Beno J.Riepe's (Vokietija), turėjusio atvykti kurti į Kauną premjera, "Auros" spektaklis "Kaunas Zoo" (chor. B.Letukaitė) neišvyko į festivalį Vokietijoje, atšauktos gastrolės į Italiją. Tačiau jubiliejinis tarptautinis šokio festivalis AURA buvo suorganizuotas, žiūrovai ypač gausiai rinkosi į spektaklio "Begalybės" (choreografė B.Letukaitė) premjerą.

Kauno šokio teatras "Aura" nepailsdamas vysto ne tik meninę, bet ir šokio edukacijos veiklą, kuri irgi perkelta į internetą.

"Prieš kelias dienas įvyko virtualusis susitikimas su jaunimo neigaliųjų centru "Korys", su kuriuo "Aura" bendrauja jau daug metų. Jie atvažiuodavo į mūsų studija pažiūrėti spektaklio, pasikalbėti. Buvo smagu susitikti su gausiai prie "Zoom" programos prisijungusiu jaunimu. Japonė šokėja Natsuho vedė mankštą, kurią galėjome visi daryti prieš ekranus iš savo namų, prancūzė Marine susitikimą papildė improvizacija su objektais: reikėjo išsirinkti esantį šalia daiktą ir kūrybiškai rasti kontaktą su juo", – ilgamete partneryste, besitęsiančia net tokiomis sudėtingomis sąlygomis, džiaugėsi teatro vadovė.

Išlydi senbuvį

Trejus su puse metų teatre dirbęs šokėjas Matthew Dane'as  Livingstonas dar prieš Kalėdas paliks teatrą – išvyks tęsti šokėjo karjeros į Berlyną, kuriame jo laukia įdomūs kūrybiniai projektai. Todėl prieš šventes teatro komanda norėjo žiūrovus pakviesti į šokio miniatūrų vakarą – atsisveikinimą su šiuo išskirtiniu šokėju.

Paskutinę akimirką, sugriežtinus karantino sąlygas, planuotas vakaro pasirodymas buvo atšauktas, o Matthew savo kolegoms sukūrė 40 minučių dinamišką šokio spektaklį "Pluto". Ši jo atsisveikinimo dovana "Aurai" – choreografiškai sudėtingas spektaklis, įkandamas tik profesionaliems šokėjams. Buvo planuojama transliuoti spektaklį internetu, tačiau nuspręsta kantriai palaukti karantino pabaigos, kad premjerą būtų galima tinkamai paminėti teatro scenoje.

Teatro vadovė negaili pagyrų jaunajam menininkui iš Niujorko: "Matthew yra ypatingas šokėjas, išsiskiriantis organišku teatrališkumu, charizma scenoje. Mane žavi jo kūrybiškumas, judesių įvairovė ir gebėjimas juos preciziškai atkartoti improvizuojant. Manau, tai prigimtinė, labai reta atlikėjo savybė, turint omenyje kūno judėjimo erdvėje trajektorijų sudėtingumą", – sako B.Letukaitė.

Šokėjai improvizuoja, bet retas kuris prisimena savo sukurtas judesių kombinacijas ir gali jas tiksliai atkartoti. "Be to, Matthew yra labai techniškas šokėjas, kerintis savo piruetais, kūno plastika, aktoriniais gebėjimais, kiekvieną užduotį atliekantis ypač kūrybiškai", – komplimentų šokėjui negaili teatro vadovė.

Matthew Dane'as  Livingstonas.

Daugiau nei tris sezonus šokęs "Auroje", Matthew aktyviai dalyvavo šou verslo srityje, buvo gerai žinomas Lietuvos fotografijos, mados, muzikos scenose. "Stebuklas, kad jis, atvykęs iš Niujorko, tiek metų praleido Kaune, kurį dabar vadina antraisiais namais. Išleidžiame šį charizmatišką žmogų į Berlyną, kurio miesto pulsui ir verdančiam kultūriniam gyvenimui sunku atsispirti", – sakė choreografė.

Nauju žvilgsniu

"Reikėjo viską daryti daug anksčiau – ne teatrus uždaryti, bet sustabdyti žmonių judėjimą tokiose vietose kaip prekybos centrai. Šiandien visame pasaulyje prarandame daug gyvybių, virš galvų kaip juodas debesis pakibusi mirties grėsmė ir jau nebeaišku, ar gyvenimas grįš į prieš tai buvusias vėžes. Gal mes visą laiką gyvensime tarp pavojų, kur galima nelauktai atsisveikinti su gyvybe? Turėjome judėjimo laisvę keliauti po visą pasaulį, bet gyvenome sukišę nosis į telefonų ekranus. Paradoksalu, užklupus paslaptingam virusui, esame įkalinti ir dabar visas gyvenimas priverstas persikelti į virtualiąją erdvę", – mintimis apie pandemijos pakoreguotą realybę dalijosi B.Letukaitė.

Paprašyta nusiųsti linkėjimą skaitytojams artėjančių švenčių proga, menininkė skatina susivienyti, iš visų jėgų laikytis pozityviai, neprarasti tikėjimo, persvarstyti savo vertybes, santykį su pasauliu.

"Kokia didelė dovana yra gyventi, būti, matyti aplinkos grožį, bendrauti... Gal, susidūrę su pavoju, pagaliau suvoksime, kad reikia saugoti save ir Žemę. Norėtusi tikėti, kad tai tirščiausia tamsa – prieš aušrą, primenanti, kad ne mes – visatos valdovai. Būkime sveiki ir sulaukime šviesos!" – linki B.Letukaitė.

GALERIJA

  • Matthew Dane Livingston
  • Pandemija ir menas arba gyvenimas šokio teatro „Aura“ namuose
  • Pandemija ir menas arba gyvenimas šokio teatro „Aura“ namuose
  • Pandemija ir menas arba gyvenimas šokio teatro „Aura“ namuose
  • Pandemija ir menas arba gyvenimas šokio teatro „Aura“ namuose
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS