Gyvenime paprasta, bet nelengva | kl.lt

GYVENIME PAPRASTA, BET NELENGVA

Šiandien Kauno kultūros centre "Tautos namai" vyks fotomenininko Iridijaus Švelnio interaktyvios parodos "Gyvenime viskas paprasta, bet nelengva" atidarymas.

Fotomenininkas I.Švelnys gyvena ir kuria Kaune. Studijavo Kauno technologijos universitete radioelektroniką, vėliau pasuko į verslą, baigė vadybos magistrantūrą. Dvejus metus mokėsi pas dailininką Vytautą Laukį piešimo ir tapybos. I.Švelnys yra Kauno fotoklubo narys. Šiuo metu savo fotografijos žinias jis gilina nuotoliniu būdu Fotografijos institute Niujorke.

Savo kūryboje autorius beveik kiekviename fotografijos kadre naudoja vadinamąjį žuvies akies metodą, todėl jo kūryboje fotografinis vaizdinys įgauna apskritimo formą, matančią 180 laipsnių kampu.

Fotografija autorius domisi jau 20 metų. Fotografuoti pradėjo naudodamas fotoaparatą "Zenit". Dirbo naudodamas skirtingas technikas ir technologijas: tiek analogines, tiek šiuolaikines. Šiuo metu fotografas kuria naudodamas skaitmenines fotografijos technologijas.

Tiek fotomenininko išleistoje knygoje, tiek parodoje pristatomos fotografijos pateikia žiūros tašką, netradicinį aplinkos ir pasaulio matymą. I.Švelnio kūryba yra netradicinė keliais aspektais: jis kuria ne vien tradicinę fotografiją, jo kuriamas meninis naratyvas yra jungiamas psichologiniu ir filosofiniu dėmeniu bei įgauna savitą aplinkos matymo aspektą bei psichologinį emocinį potyrį.

Kalbėdamas apie savo kūrybą fotografas sako: "Fotografija – tai vizualinė priemonė, išjausti ir atvaizduoti sampratą, dešimtimis kartų greičiau, nei tai parašyta raidėmis. Filosofija – tai mano siekiamybė. Tai mano idealus pasaulis, kurį aš vejuosi savo darbais, savo poelgiais, savo iššūkiais siekiant aukščiausių tikslų. Psichologija – tai trečias dėmuo, kuris padeda išjausti emocinį jausmą, įterpti jį į esamą vaizdinio viziją."

I.Švelnio fotografijose yra gamtos, dvarų, senamiesčių architektūros fragmentų motyvų iš viso pasaulio. Dažnoje nuotraukoje fiksuojamas ir žmogaus portretas. Iš, atrodytų, atsitiktinai sutiktų žmonių, miestovaizdžių netikėtų matymų, autorius kuria savitą emocinį, psichologinį bei filosofinį ir itin individualų pasaulio, žmogaus sampratos vaizdinį, kurį atitinka ir filosofiniai daugelio nuotraukų pavadinimai: "Donoras", "Spąstai", "Motel 55 E", "Kompaniono šypsena", "Sūpynė" ir kt.

Iš kitų Lietuvos fotomenininkų darbų I.Švelnio kūriniai išsiskiria modernia fotografine kompozicija, unikalia vaizdo "įrėminimo" estetika, individualiu, interaktyviu, įtraukiančiu žiūrovą pasakojimu.

Lankytojai, į parodą atėję atidarymo dieną ir užsiregistravę feisbuke, gaus dovanų fotomenininko knygą "Gyvenime viskas paprasta, bet nelengva".


Kas? I.Švelnio fotografijų paroda "Gyvenime viskas paprasta, bet nelengva".

Kur? Kultūros centre "Tautos namai".

Kada? Sausio 15 d. 19 val. Veiks iki vasario 29 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS